Claire Wineland – 3. dio

Netko će drugi ili ja?

Claire Windeland inspirativna je djevojka koja je živjela od 1997. do 2018. godine. Njezin je život obilježila cistična fibroza, ali i izvanredna snaga duha. Ovaj se članak nadovezuje na prethodne  „Bit ću uzor kakav mi je bio potreban” i „Živjeti čekajući ili zaista živjeti sada?” .Ti su tekstovi, kao i ovaj, o njezinom životu i mislima koje je podijelila u dokumentarcu „Claire” dostupnom na njezinom YouTube profilu „Claire Windeland”.

Do sada je spomenuto kako je Claire uspjela nadvladati uteg predodžbe o bolesnima koji je imala i koji je gušio njezin potencijal te kako je naučila iskorištavati sadašnji trenutak bez čekanja fantastičnog obrata. Sve je to bio preduvjet za stvaranje zaklade „Claire’s Place” uz još jednu važnu misao – Claire je spoznala vlastitu snagu i jedinstvenost te osjetila samostalnost. Još otkada sam bila dijete, a mislim da svatko ima to iskustvo, učili su me da će netko drugi sve napraviti. Da postoji netko drugi tko zna više od mene, da postoji netko tko može to napraviti bolje, da još nisam spremna. Iako je Claire imala cijeli tim zdravstvenih djelatnika koji se svakodnevno brinuo o njezinom zdravlju i obitelj koja joj je konstantno bila na usluzi te je živjela u posebnim i ograničavajućim uvjetima, uspjela je ne posumnjati u snagu svog duha i učiniti nešto veliko. Shvatila sam da ne mogu cijeli život čekati nekoga tko će mi dati dopuštenje da živim život na koji ću biti ponosna. Stoga sam osnovala zakladu Claire’s Place.

Claire smatra da inovacije i umjetnost nastaju iz patnje. I umjetničko djelo i inovacija predstavljaju nešto novo, kreaciju, ideju pretvorenu u opipljivu realnost. Zahvaljujući kreativnosti koju posjeduje, ali i teškoćama koje su obilježile njezin život, Claire je ovaj svijet zaista podarila konkretnom inovacijom – do tada nepostojećom, ali nužno potrebnom zakladom za djecu i obitelji suočene s cističnom fibrzom. Stvaranje ideje o zakladi opisuje riječima: Ideja o zakladi došla mi je u trenutku kada sam bila najbolesnija, najslabija i najzbunjenija nego što sam ikad bila. Iz zamršenih i teških osjećaja rodila se veličanstvena zamisao. Claire je svoju bol iskoristila i valjano usmjerila u kreiranje onoga što je osluhnula da svijetu treba, a njezinom je životu dalo novi smisao.

Ova mlada hrabra žena pronalazak svoje strasti opisuje riječima: „Uvijek sam imala sliku u glavi da je trenutak kada nađeš svoju strast epski. A zapravo nikada nije. Radi se o malim svakodnevnim odlukama – pojaviti se i pružiti sve od sebe. To je ono što čini najveću razliku u životu, mala svakodnevna odluka da se pojaviš.“ Ovim citatom završava priča o Claire Windeland – djevojci koja je zasjala dok se gasila, a možemo reći da je njezin sjaj dirnuvši mnoge postao vječan.

Piše: Lucija Šupe

Photo courtesy of Pixabay

Pridruži se raspravi
Vrata zdravlja