Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti

18. studenoga

Procjenjuje se da  u svijetu godišnje od KOPB-a  umire više od 3 milijuna ljudi.

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježava se treću srijedu u studenom s ciljem podizanja svijesti o učestalosti te važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja ove bolesti.

KOPB (Kronična opstruktivna plućna bolest) česta je, progresivna bolest koja se može spriječiti i liječiti, a obilježava je trajno smanjenje protoka zraka kroz dišne puteve.

Najčešći uzrok KOPB-a je dugotrajno izlaganje duhanskom dimu. Prvi znakovi bolesti najčešće se javljaju u 40-im i 50-im godinama života kod pušača. U prošlosti su značajno više obolijevali muškarci, no zbog porasta broja pušača među ženama ta razlika se smanjuje.

Do razvoja KOPB-a može doći i zbog izloženosti štetnim plinovima i česticama (prašini, kemikalijama, zagađenom zraku u kući zbog sagorijevanja bioloških materijala za potrebe grijanja) u kombinaciji s genetskom predispozicijom te preosjetljivosti dišnih puteva. U manjeg broja oboljelih uzrok je manjak enzima koji je odgovoran za elastičnost pluća.

Najčešći simptomi KOPB-a su: zaduha, kašalj i kronično iskašljavanje sputuma. Kašalj se u početku bolesti javlja samo ujutro, no kako bolest napreduje javlja se tijekom cijelog dana, a kasnije i noći. Zaduha (osjećaj nedostatka zraka) postepeno napreduje. Prvo se javlja prilikom napora, a kasnije, u težim stadijima bolesti i prilikom  obavljanja najjednostavnijih aktivnosti (održavanje osobne higijene, oblačenje, priprema hrane), pa čak i u mirovanju.

Oboljeli su podložni čestim upalama pluća koje dodatno otežavaju disanje i čest su razlog hospitalizacije.

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, fizikalnog pregleda i testova plućne funkcije. Glavni dijagnostički kriterij za postavljanje dijagnoze temelji se na nalazima spirometrije. Liječenje ovisi o težini kliničke slike. Cilj je ublažiti znakove bolesti, smanjiti broj epizoda pogoršanja i poboljšati kvalitetu života. Prestanak pušenja smanjuje napredovanje bolesti.

Prevencija KOPB-a
Najbolji način prevencije KOPB-a je nepušenje i neizlaganje duhanskom dimu te prašini, kemikalijama i zagađenom zraku.

Photo courtesy of Pixabay

Pridruži se raspravi
Vrata zdravlja