Najčešće nuspojave kemoterapije, kako si pomoći?

Poznato nam je da tumorske stanice imaju karakteristiku brzog i invazivnog rasta. Kemoterapija  djeluje tako da kemoterapeutski lijekovi ubijaju brzorastuće stanice, no, obzirom da putuju po tijelu, mogu imati utjecaj i na normalne brzorastuće stanice u tijelu kao što su stanice koštane srži, folikuli kose te stanice probavnog i reproduktivnog sustava. Najčešće nuspojave kemoterapije su: umor, gubitak kose, potkožna krvarenja i stvaranje masnica, infekcije, anemija, mučnina i povraćanje, smanjeni apetit, konstipacija, proljev, ranice i bolnost u usnoj šupljini, na jeziku i ždrijelu, oštećenje živaca (trnci, bolovi), suha koža, koža promijenjene boje, promjene i oštećenja na noktima, promjene u urinu, problem sa bubrezima, mršavljenje, smetnje u koncentraciji, promjene raspoloženja, smetnje libida i seksualne funkcije, smanjena plodnost ili neplodnost.

Bitne činjenice oko nuspojava kemoterapije:

  • Ne postoji pravilo ! Ne dobije svaka osoba sve nuspojave, neki pacijenti dobiju par, a neki niti jednu nuspojavu.
  • Težina nuspojava varira od osobe do osobe. Potrebno je sa liječnikom prethodno raspraviti oko najčešćih nuspojava lijeka koji se primjenjuje (koliko dugo traju, koliko su teške, kada treba kontaktirati liječnika i sl.).
  • Neke nuspojave se mogu spriječiti, a druge dobro kontrolirati lijekovima propisanim od strane liječnika.
  • Neki kemoterapeutski lijekovi uzrokuju dugoročne nuspojave (oštećenje srca, bubrega, živčanog sustava, pluća, neplodnost). Pacijent treba prethodno biti obaviješten oko navedenih mogućih nuspojava.

Brojne nuspojave se brzo povlače. No, neke mogu trajati mjesecima, godinama, a rijetke čak i doživotno. Pacijenti se često obeshrabre kada shvate koliko dugo ciklusi liječenja traju ili kakve nuspojave imaju. Bitno je da svoju zabrinutost napomenu liječniku, o navedenom razgovaraju te skupa dogovore daljnje terapijske opcije. U nekim je slučajevima moguća promjena lijeka ili ciklusa terapije.

Što je sa vitaminima i drugim suplementima tokom kemoterapije ? U želji da ojačaju imunitet i osnaže tijelo u borbi protiv raka, mnogi pacijenti samoinicijativno uzimaju velike doze raznih vitamina. Potrebno je naglasiti da još uvijek ne postoji dovoljno istraživanja i jasnih dokaza oko uzimanja suplemenata tokom kemoterapije, no zna se da neki vitamini mogu kemoterapiju učiniti manje efektivnom. Stoga je bitno imati na umu sljedeće:

  • Ako liječnik koji vodi vaš slučaj nije naglasio da uzmete neke vitamine, najbolje je ne uzimati ih.
  • Uvijek se prvo konzultirajte sa liječnikom prije uzimanja bilo kakvih vitamina i drugih suplemenata.
  • Pitajte liječnika je li i kada je poželjno početi uzimati vitamine nakon provedenog ciklusa liječenja.
  • Ukoliko ste zabrinuti oko činjenice unosite li dovoljno suplemenata u tijelo, navedeno možete postići uravnoteženom prehranom.

Kada kontaktirati liječnika ili hitnu službu? U slučaju visoke temperature (38 C, mjereno na usta), krvarenja, osipa, alergijske reakcije (oticanje usne šupljine ili grla, jaki svrbež, poteškoće pri gutanju), jake zimice, jake bolnosti na mjestu primjene kemoterapije, jake glavobolje, kratkoće daha i otežanog disanja, dugotrajnog proljeva i povraćanja, pojave krvi u stolici ili urinu.

Kako spriječiti ili ublažiti nuspojave kemoterapije?

Bol. Bol uzrokovanu kemoterapijom možemo liječiti analgeticima. Ovisno o jačini i karakteru opisane boli, liječnik odlučuje o prikladnom lijeku – paracetamol, nesteroidni antireumatici, lijekovi iz skupine opioida), blokadama živaca, prilagodbom doze kemoterapeutika.

Rane i bolnost usne šupljine. Ključno je održavati usnu šupljine i zube čistima. Zube treba nježno prati i ispirati. Ne preporuča se usta ispirati alkoholom, nego otopinama morske vode ili sode bikarbone. Može se pokušati usta isprati čajem kamilice, kadulje ili aloe vere.  Protezu treba nositi rjeđe, a izbjegavati njeno nošenje tokom noći. Treba birati hranu koja se lakše žvače. Poželjno je izbjegavati jako kiselu, začinjenu, slanu, grubu i suhu hranu. Ponekad je lakše piti na slamku. U slučaju težih upala usne sluznice, liječnik može na recept propisati Gelclair gel – lijek koji pomaže zacjeljivanju rana.

Proljev. Sprječavanje nastanka i rano liječenje proljeva pomaže pri prevenciji dehidracije. Ukoliko dijetnim mjerama, hidratacijom (voda, čaj) i probioticima nismo uspjeli smiriti simptome proljeva, svakako se treba obratiti liječniku.

Mučnina i povraćanje. Nefarmakološke mjere smanjenja učestalosti i intenziteta ovih nuspojava su promjena dijete, konzumacija više manjih obroka dnevno te obilna hidracija. Ponekad mogu pomoći i metode poput meditacije, relaksacije, akupunture. Od nefarmakološke terapije smanjenju mučnine uspješno pomaže i đumbir. Liječnik može propisati lijek za ublažavanje mučnine kao što je metoklopramid (Reglan), ondanzetron ili inhibitor protonske pumpe (Controloc).

Konstipacija. Osim kemoterapije, i opiodni lijekovi koji se koriste kao analgetici mogu uzrokovati opstipaciju. Navedeno je moguće spriječiti obilnom hidracijom, uravnoteženom prehranom i tjelovježbom. U slučaju da promjene životnih navika ne pomažu, treba se obratiti liječniku koji dalje može preporučiti liječenje laksativima (psilijum, osmotski laksativi, stimulansi, i sl.).

Pogoršanje krvne slike. Najčešće se broj krvnih stanica (eritrocita, leukocita, trombocita) po završetku kemoterapije vrati u normalu. No, tokom liječenja, nizak broj krvnih stanica može uzrokovati probleme (anemija, infekcije, krvarenja)  – stoga je potreban nadzor i redovita kontrola krvne slike.

Neurološke tegobe (trnci, bolovi, slabost u rukama i nogama, otežano održavanje ravnoteže, tremor, glavobolja, osjećaj nespretnosti). Oštećenje živaca uzrokuje posebnu vrstu boli – neuropatsku bol. Takvu je bol potrebno liječiti posebnim vrstama lijekova na preporuku liječnika obiteljske medicine (opioidi, antidepresivi, kortikosteroidi i sl.). U slučaju mučnine i vrtoglavice savjetuje se leći, mirovati u zamračenom prostoru, a zaustaviti ili barem ublažiti stanje mogu lijekovi poput Reglana, Torecana i sl. Fizikalna terapija može pomoći povratiti mobilnost, snagu, koordinaciju, ravnotežu i samostalnost.  Neki korisni savjeti oko mogućih preinaka u vlastitu domu radi većeg osjećaja sigurnosti su:

– instalacija ručnih kukica u kupaonici

– korištenje neklizajućih tepiha

– dodavanje dodatnog usvjetljenja

– provjeravanje temperature vode laktom umjesto šakama (u slučaju poremećenog osjeta)

Trudnoća. Kemoterapija je štetna za fetus, pogotovo u prvom tromjesečju trudnoće. Zato se preporuča koristiti kontracepciju tijekom kemoterapije. Ukoliko se ipak dogodi trudnoća – treba se što ranije obratiti ginekologu i onkologu radi daljnjeg plana liječenja. 

Oslabljen apetit. Navedenu nuspojavu može se pokušati ublažiti konzumacijom 5-6 manjih obroka u danu, stvaranjem dnevnika prehrane (doba dana kada se jede), konzumacijom nutritivno bogatih međuobroka (orašasti plodovi, jogurt, sir, sladoled, žitarice, proteinske pločice i sl.), uzimanjem tekućine između obroka, povećanim unosom kalorija i proteina u obrocima (dodavanjem umaka, sosa, maslaca, sira, vrhnja za kuhanje i sl). Preporuka je uvijek imati pri ruci neki zalogaj. Podrška obitelji je neprocjenjiva. Član obitelji može ponekad uskočiti i pripremiti obrok kada se pacijent osjeća preumornim. U slučaju da miris i okus hrane uzrokuju mučninu, preporuča se jesti hranu koja je hladna ili na sobnoj temperaturi. Ako hrana nema okusa, može se pokušati dodati začine. Ako se pak pojavi metalni okus u ustima, može se pokušati sa cuclanjem tvrdih bombona okusa mentola ili limuna prije obroka. Blaga tjelovježba, sat vremena prije obroka, može imati dobar učinak na stimulaciju apetita. Na preporuku onkologa, pacijentima se najčešće propisuju enteralni pripravci (npr. Supportan, Prosure, Forticare, Ensure) koji sadrže visok udio kalorija, proteina i eikozapentaenske kiseline u malom volumenu, a pomažu u održavanju tjelesne težine.  

Napisala: Lorena Bosnar, liječnica

Fotografija: Unsplash

Vrata zdravlja