Nepravilno držanje

Uzrok bolova u vratu, leđima, ramenima, nogama…

Nepravilnim držanjem smatra se nepravilan odnos mišićno – koštanih struktura bez anatomskih promjena na kralježnici. Zbog nepravilnog držanja pojačano se i neravnomjerno opterećuju kosti, mišići i zglobovi. Može uzrokovati bolove u vratu, ramenima, leđima, nogama, također se povezuje s glavoboljama i umorom. Dugoročno može dovesti do ozbiljnih mišićno-koštanih poremećaja.

Spine, Backbone, Vertebrae, Eddy, Human, Medical

Riječ je o relativno čestoj pojavi, posebno kod djece i mladih. Javlja se u 20 do 25% djece školske dobi. Uzrokovano je manjkom primjerene tjelesne aktivnosti, dugotrajnim i nepravilnim sjedenjem, nošenjem teških torbi (posebno onih koje se nose na jednom ramenu), naglim rastom tijela tijekom adolescencije.

Nepravilno držanje tijela može uzrokovati bolove u vratu, leđima, ramenima, nogama, a povezuje se i s glavoboljom, umorom i stresom.

Kod pravilnog držanja tijela u uspravnom stavu, gledano sa strane, uši, ramena, kukovi, koljena i nožni zglobovi, su u ravnini. Kad sjedimo glava nam treba biti uzdignuta, leđa ispravljena na način da zadržimo prirodan položaj kralježnice. U ležećem položaju glava i vrat bi trebali biti u ravnini s leđima.  Ukoliko postoji sumnja na nepravilno držanje savjetujemo odlazak liječniku zbog provjere.

Najbolja prevencija nepravilnog držanja je jačanje muskulature tjelesnom aktivnošću. Preporuka za djecu i mlade je baviti se tjelesnom aktivnošću najmanje 60 minuta dnevno. Preporučeno je plivati, trčati, voziti bicikl, naučiti jednostavne vježbe medicinske gimnastike i prakticirati ih svakodnevno.

Laptop, Apple, Macbook, Computer, Browser, Research

Važno je izbjegavati dugotrajno sjedenje. Djeca i mladi značajno vrijeme provode za računalima i uz mobilne uređaje. I jedno i drugo negativno se odražavaju na zdravlje u cjelini, a posebno na držanje tijela.

Težina školske torbe i način nošenja značajno pridonose nepravilnom držanju tijela. Puna školska torba ne bi smjela težiti više od 10 % tjelesne težine učenika, a težinu valja rasporediti ravnomjerno na oba ramena. 

Lorena Bosnar dr. med.

Photos courtesy of Pixabay

Pridruži se raspravi
Vrata zdravlja