Podrška obitelji – najvažnija!

Pojava dijabetesa u obitelji uvijek donosi promjene, posebno kad je u pitanju oboljelo dijete. Prvi je korak suočavanje s dijagnozom. U ovoj je fazi najvažnija uloga liječnika koji roditeljima saopćava dijagnozu. Svakoj je osobi potreban individualan pristup, a uz stručne i praktične informacije pacijentu ili članu obitelji treba pružiti osjećaj povjerenja, empatiju i praktičnu podršku.  

Diabetes, Sugar, Glucose, Insulin, Food

Suočavanje s dijagnozom kronične bolesti teško je i mnogi oboljeli i članovi njihove obitelji prolaze kroz razne krize, strahove i nesigurnosti. Javljaju se osjećaji poput šoka, nevjerice, straha, očaja, tuge, ljutnje, neizvjesnosti i dr.
Prije ili kasnije s novim se okolnostima moramo suočiti, krenuti dalje i nastojati učiniti sve što je u našoj moći kako bi olakšali novonastalu situaciju.

Znanje i informiranost od posebnog su značaja i pridonose boljem suočavanju s dijagnozom i uspješnijem nošenju sa situacijom.

Diabetes, Diabetic, Awareness, Blood, Care, Cell

Važna je i dobra psihološka prilagodba koja uključuje razvijanje pozitivnog stava. Prihvaćanje bolesti preduvjet je za dobru kontrolu bolesti i lakši suživot s njome. Posebno je važno podršku pružiti roditeljima male djece. Liječnici savjetuju integraciju bolesti u svakodnevni život bez značajnijih promjena u ponašanju roditelja u odnosu prema djetetu. Roditelji često postaju popustljiviji, ponašaju se previše zaštitnički, postavljaju nepotrebna ograničenja i slično. Zapravo bi trebali pokušati zadržati ista očekivanja i ponašanja prema djetetu, koliko god da je to teško. Uz to, dijete treba odgajati za preuzimanje odgovornosti za brigu o dijabetesu, naravno, primjereno djetetovoj dobi.

Ograničenjima usprkos, život s dijabetesom može biti ispunjen i produktivan. Uz podršku obitelji, prijatelja, škole, sve to ide lakše. Oboljelima je važno razumijevanje okoline, poticaj i podrška.
Važno je biti umjeren, prakticirati zdrave životne izbore (po pitanju prehrane, tjelovježbe, mentalne higijene) i ostati pozitivan.

Antonija Pleša
Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

Photos courtesy of Pixabay

Pridruži se raspravi
Vrata zdravlja