Pospremi svoj emocionalni ormar

Sadašnje prilike nisu uobičajene i izazovi kojima smo izloženi nisu svakodnevni. Emocionalne prilike u nama također su nam nove i nepoznate, nestabilnije i promjenjivije nego ikada. Ne znamo kamo s nizom navirućih emocija. 

Heart, Puzzle, Portrait, Emotion

Važno je da znamo da one tu, prisutne s nekim razlogom. Nešto nam poručuju. One su naša reakcija na događaje koji su nam važni i koji su vezani uz naše potrebe, ciljeve ili opstanak. Naše nerazumijevanje emocija i emocionalnih stanja dovodi do toga da ne znamo što s njima pa ih potiskujemo, negiramo, odbacujemo, izbacujemo na neprikladne načine koji ne koriste niti nama niti ljudima oko nas…

Kad doživimo neko neugodno, bolno iskustvo teško je nositi se s tom ”unutarnjom boli” ili napetosti i ne znamo što bi s njom. Neki posežu za tabletama, alkoholom, cigaretom, za slatkim, za ugljikohidratima… Svi ti nadomjesci privremeno i prividno odagnaju napetost (bol). Ali se ona uvijek vrati. 

Potiskivanje emocija i neadekvatne reakcije poput domino efekta povećavaju napetost u odnosima, umanjuju motivaciju za rad i aktivnost, pojačavaju osjećaj umora, pojačavaju strahove, agresiju, pesimizam, potrebu za okrivljavanjem drugih, fizičke smetnje (posebno upale, prehlade, alergije, probavne smetnje), čine nas osjetljivijima, jačaju potrebu za nadomjescima raznih vrsta.

Emotion, Face, Smiley, Emotion, Emotion

Potisnute emocije su, u najmanju ruku, poput prljavštine kad ju gurnemo pod tepih. Problem rješavamo samo prividno i kratkotrajno. Kad-tad morat ćemo se primiti pravog pospremanja, onog koje će dati dugotrajniji i potpuniji odgovor na prljavštinu (čitaj emociju). Potisnute emocije mogu biti i poput ekspres lonca… 

Razmišljajte o svojim emocijama. Pokušajte ih razumjeti. Zašto su tu? Odakle dolaze? Što mi  poručuju? Gdje ih osjećam? O čemu razmišljam? Kako se ponašam kad me obuzmu?

Ne morate se praviti snažni i ponašati se kao da vas sve ovo ne pogađa. Razgovarajte o tome, s bliskom osobom, s prijateljem, s nekim u koga imate povjerenja. U sadašnjoj situaciji to može biti i stručna osoba s kojom možete odraditi online razgovor i koja će vam pomoći pospremiti vas emocionalni ormar. 

Ukoliko nemate sredstava, postoje brojne besplatne on line podrške. Usudite se. Kada dugo čekamo, postajemo zaglavljeni. Ponavljamo iste obrasce i oni se utvrđuju u nama sve više. Čekanje nas može zakopati dublje.

Razgovor s neutralnom osobom može donijeti olakšanje, raspoznavanje izlaza i osnaženje da započnemo prvi korak. Pokušajte, dajte si priliku!

Antonija Pleša
Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

Photos courtesy of Pixabay

Vrata zdravlja