Prvi ginekološki pregled

Mlade djevojke teško se samostalno odlučuju na prvi ginekološki pregled i stoga relativno kasno odlaze na njega, najčešće na nagovor roditelja ili prijateljica. Za tu nevoljkost najčešći razlozi su nelagoda i strah od nepoznatog. Ipak je riječ o najintimnijem dijelu ženskog bića.

Girl, Confident, Portrait, Cartoon

Na prvi ginekološki pregled poželjno je otići:

 • ako osoba planira ili je postala seksualno aktivna,
 • nakon prvog spolnog iskustva
 • ako osoba ima  18 godina i više, a još nije bila na ginekološkom pregledu,
 • ako osoba ima 16 godina, a nije dobila prvu menstruaciju;

 
Razlozi za odlazak ginekologu mogu biti i sljedeći:

 • obilne i bolne menstruacije,
 • izostanak menstruacije,
 • pojava jakih bolova u donjem dijelu trbuha koji nisu povezani s menstruacijom,
 • neuobičajeni i pojačani iscjedak iz rodnice,
 • pojava ranica, mjehurića, bradavica ili izraslina na vanjskom spolovilu,
 • osjetljivost, žarenje ili svrbež u području vanjskog spolovila,
 • bolovi ili žarenje pri mokrenju,
 • bolovi, osjetljivost ili krvarenje pri spolnom odnosu,
 • primjena kontracepcije,
 • trudnoća,
 • informiranje;

Prvi dolazak ginekologu ne mora nužno završiti i pregledom, što osobito vrijedi za mlade djevojke kojima je ugodnije prvo upoznati svog ginekologa, steći povjerenje te potom (kad budu spremne) obaviti i pregled. Razgovorom se mogu dobiti vrlo važne informacije o reproduktivnom zdravlju i važnosti redovitih ginekoloških pregleda.

Silhouette, Woman, Umbrella, Floating

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Prije pregleda, kod kuće, valja se oprati vodom ili blagim sapunom. Savjet je ne ispirati unutrašnjost rodnice i ne koristiti agresivna sredstva jer bi to moglo utjecati na briseve i PAPA test. Intimno područje nije potrebno brijati.

U kabini za presvlačenje valja se skinuti. Praktično je obući odjeću koja se lako skida ili onu koju nema potrebe skidati npr. suknju ili dužu tuniku, a dobro će doći i jedne dodatne čarapice ili vlastite papuče budući da one koje su dostupne koristi više osoba (što nije najbolje rješenje).  

24 sata prije dolaska na pregled trebalo bi izbjegavati spolni odnos. Pregled je najbolje obaviti u prvom dijelu menstrualnog ciklusa.

Razgovor je prvi, neizostavan i vrlo važan dio ginekološkog pregleda. Važan je zbog medicinski važnih podataka, ali i stvaranja odnosa sa liječnikom te umanjivanja straha i nelagode od pregleda. Osim toga, neki se problemi mogu riješiti samo razgovorom. Dobro je pripremiti pitanja za ginekologa, jer se često događa da, od uzbuđenja, straha ili nečeg drugog zaboravimo pitati ono što nam je važno.

Potrebno je znati koje sve lijekove uzimamo (ako ih uzimamo), jesmo li alergični na neki od lijekova. Jedna od najvažnijih informacija je ona vezana uz naš menstrualni ciklus, posebno datum prvog dana posljednje menstruacije.

Nakon svlačenja u kabini, nužno je leći na ginekološki stol i staviti noge na za to predviđena mjesta. Tu je od pomoći medicinska sestra ili sam liječnik/ca. Prvo se obavlja vizualni pregled vanjskog spolovila, bez upotrebe instrumenata. Zatim slijedi pregled rodnice instrumentom koji se zove spekulum. To je medicinski instrument koji služi za širenje stjenki rodnice kako bi se mogla vidjeti njezina unutrašnjost i vrat maternice.

Na prvom pregledu uzima se i obrisak vrata maternice tzv. PAPA test. To traje kratko i nije bolno. Papa testom se utvrđuju promjene na vratu maternice.

Slijedi palpacijski pregled kod kojeg liječnik/ca uvodi kažiprst i srednji prst jedne ruke u rodnicu, a drugom rukom izvana preko trbuha opipava maternicu i jajnike. Ovaj pregled također ne bi trebao biti bolan, a ako jest, treba to reći ginekologu i pokazati bolno mjesto.

Prilikom pregleda važno je što više se opustiti. Naime, ako smo napeti, napeti su i mišići male zdjelice što može otežati pregled i učiniti ga neugodnijim.

Na kraju slijedi pregled ultrazvukom. U rodnicu se uvodi sonda te se detaljno pregledavaju maternica, jajnici i područje male zdjelice.

Slijedi završni razgovor s ginekologom. Tad liječnik pacijentici sve objasni i po potrebi napiše, preporuči eventualno liječenje ili daljnje pretrage i postupke.

Ginekološki pregled traje desetak minuta. Rezultati PAPA testa mogu se čekati i nekoliko tjedana. Ukoliko je sve u redu, ginekološki pregled, PAPA test i ultrazvučni pregled potrebno je obavljati jednom godišnje.

Za pregled kod ginekologa nije potrebna uputnica jer je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Učenice i studentice oslobođene su plaćanja pregleda (osim participacije).

Antonija Pleša
Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

Photos courtesy of Pixabay

Pridruži se raspravi
Vrata zdravlja