Pukotine – digitalna platforma za pomoć mladima

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet iz Zagreba je, uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, pokrenuo digitalnu platformu Pukotine/PKTN na kojoj je mladim osobama ponuđena podrška u problemima tipičnim za njihovu dob – od problema vezanih uz prekid, usamljenost, pripadanje, anksioznost do školskih problema ili problema odrastanja i druge probleme karakteristične za mladenačko razdoblje.

Kroz interaktivnu i mladima blisku tehnologiju (društvene mreže, foto i video materijale) na platformi se prolazi kroz teme od interesa mladih osoba. Interdisciplinarni tim stručnjaka raznih profila kreira sadržaje na platformi kao i preventivne aktivnosti promovirajući i potičući pozitivan razvoj mladih.

Platforma je nastala kao rezultat istraživanja provedenog 2018. i 2019. “Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj” u kojem je sudjelovalo preko 10 000 hrvatskih srednjoškolaca.

Rezultati istraživanja vrlo su zabrinjavajući. U razredu od 30 učenika srednje škole svaki treći adolescent prekomjerno pije jednom tjedno ili češće, preko 6% koristi marihuanu, svaki treći adolescent ima ozbiljne simptome anksioznosti i stresa, svaki četvrti ozbiljne simptome depresivnosti, gotovo 9% mladih izjavilo je da je napravilo plan samoubojstva. 50% mladih zabrinuto je zbog tjelesnog izgleda, veliki broj ima teškoća u odnosima s vršnjacima, pogođeni su financijskim problemima obitelji ili često doživljavaju sukobe među roditeljima.

Trenutna epidemiološka situacija dodatno je otežala prilike mladih ljudi. Svijest o postojanju problema i njegovoj ozbiljnosti, preventivni programi i svi vidovi podrške mladom naraštaju više su nego dobrodošli, štoviše nasušno potrebni.  

Pridruži se raspravi
Vrata zdravlja