Šmrcanje, kihanje, kašljanje – kako to činiti?

Sezona je prehlada kada češće šmrcamo, kišemo i/ili kašljemo. Mnogi od nas tijekom toga golim dlanom prekrivaju usta, neki prstima brišu i nos što je prihvatljivo samo ako odmah nakon toga temeljito operemo ruke.  Kad vlastitim dlanom prekrijemo usta za vrijeme kihanja, šmrcanja ili kašljanja virus prelazi na naše ruke i na druge ljude i premete koje dodirujemo ako ruke ne operemo. Bolje je usta i nos prekriti maramicom i njome obrisati nos, po potrebi. U nedostatku maramice  kašljati ili kihati možemo i u svoju podlakticu jer njome rjeđe dotičemo druge ljude i stvari pa je mogućnost prijenosa virusa značajno manja.

Uzročnici prehlade u većini slučajeva su rinovirusi.  Šire zrakom kad netko zaražen kašlje, kiše ili šmrca. Razboljeti se možemo udišući ih i dodirivanjem očiju, nosa ili usta nakon dodira s virusom zaražene osobe ili dodirivanja zaraženog predmeta.

Rukohvati, kvake, telefoni, tipkovnice računala i sličnih uređaja, bankomati, novac (kovani i papirnati), držači i ručke kolica i košara za kupovinu neka su od najčešćih mjesta na kojima se nalaze milijuni mikroorganizama i stoga ih je poželjno obrisati vlažnom maramicom ili dezinficijensom prije korištenja ili prije i nakon korištenja temeljito oprati ruke.

Razne predmete, a naročito pribor za jelo, čaše i tanjure tijekom prehlade ne bismo smjeli dijeliti s drugima. Higijena je najbolja prevencija i odraz brige za sebe i za druge. Posebno je to važno danas, u vrijeme nesretne pandemije koronavirusa.

Antonija Pleša
Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje Krugovi

Photo by Mikael Blomkvist from Pexels

Vrata zdravlja