8 savjeta za zdrave bubrege

Održavanje aktivnog načina života i uravnotežene prehrane može pomoći u sprječavanju problema s bubrezima. No, određeni faktori mogu povećati rizik od razvoja oštećenja ili bolesti bubrega.

Vaši bubrezi su organi veličine šake smješteni na dnu prsnog koša, s obje strane kralježnice. Oni obavljaju nekoliko funkcija.

Najvažnije, bubrezi filtriraju otpadne tvari, višak vode i druge nečistoće iz vaše krvi. Ove otpadne tvari pohranjuju se u mjehur i kasnije izbacuju putem mokraće.

Osim toga, bubrezi reguliraju pH, sol i razinu kalija u vašem tijelu. Također proizvode hormone koji reguliraju krvni tlak i kontroliraju proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Vaši bubrezi također su odgovorni za aktivaciju oblika vitamina D koji pomaže vašem tijelu apsorbirati kalcij za izgradnju kostiju i regulaciju funkcije mišića.

Održavanje zdravlja bubrega važno je za vaše opće zdravlje i dobrobit. Održavanjem zdravih bubrega, vaše će tijelo pravilno filtrirati i izbacivati otpad te proizvoditi hormone koji pomažu vašem tijelu da pravilno funkcionira.

Evo nekoliko savjeta kako očuvati zdravlje bubrega.

1. Ostanite aktivni i fit

Redovita tjelesna aktivnost dobra je ne samo za vašu liniju. Može smanjiti rizik od kronične bolesti bubrega. Također može smanjiti krvni tlak i poboljšati zdravlje srca, što je važno za sprječavanje oštećenja bubrega.

Nije potrebno trčati maratone da biste imali koristi od vježbanja. Hodanje, trčanje, vožnja biciklom pa čak i plesanje odlični su za vaše zdravlje. Pronađite aktivnost koja će vas zauzeti i uživajte. Bit će vam lakše držati se toga i postići odlične rezultate.

2. Kontrolirajte razinu šećera u krvi

Osobe s dijabetesom ili stanjem koje uzrokuje visoku razinu šećera u krvi mogu razviti oštećenje bubrega. Kada stanice vašeg tijela ne mogu koristiti glukozu (šećer) u krvi, vaši bubrezi prisiljeni su dodatno raditi kako bi filtrirali krv. Tijekom godina napora, to može dovesti do ozbiljnog oštećenja.

Međutim, ako možete kontrolirati razinu šećera u krvi, smanjujete rizik od oštećenja. Također, ako se oštećenje otkrije rano, liječnik može poduzeti korake za smanjenje ili sprječavanje dodatnog oštećenja.

3. Pratite krvni tlak

Visoki krvni tlak može uzrokovati oštećenje bubrega. Ako se visoki krvni tlak pojavi s drugim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, bolesti srca ili visokog kolesterola, utjecaj na vaše tijelo može biti značajan.

Zdrava razina krvnog tlaka je 120/80. Predhipertenzija je između te točke i 139/89. Promjene u načinu života i prehrani mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka u ovoj fazi.

Ako su vaši rezultati mjerenja krvnog tlaka uobičajeno iznad 140/90, možda imate visoki krvni tlak. Trebali biste razgovarati s liječnikom o redovnom praćenju krvnog tlaka, promjenama u načinu života i eventualno uzimanju lijekova.

4. Pratite težinu i jedite uravnoteženu prehranu

Osobe koje su prekomjerne težine ili imaju pretilost izložene su riziku od brojnih zdravstvenih problema koji mogu oštetiti bubrege. To uključuje dijabetes, bolesti srca i bolesti bubrega.

Uravnotežena prehrana koja je siromašna natrijem, prerađenim mesom i drugim namirnicama koje mogu oštetiti bubrege može pomoći u smanjenju rizika od oštećenja bubrega. Fokusirajte se na konzumaciju svježih namirnica koje prirodno sadrže malo natrija, poput cvjetače, borovnica, ribe, integralnih žitarica i drugih.

5. Pijte dovoljno tekućine

Nema magije iza klasičnog savjeta da trebate popiti osam čaša vode dnevno, ali to je dobar cilj upravo zato što potiče hidrataciju. Redovito, dosljedno unošenje vode je zdravo za vaše bubrege.

Voda pomaže u uklanjanju natrija i toksina iz vaših bubrega. Također smanjuje rizik od kronične bolesti bubrega.

Ciljajte na barem 1,5 do 2 litre dnevno. Koliko vode točno trebate ovisi uglavnom o vašem zdravlju i načinu života. Faktori poput klime, vježbanja, spola, općeg zdravlja, te toga jeste li trudni ili dojite važni su za razmatranje prilikom planiranja vašeg dnevnog unosa vode.

Osobe koje su ranije imale bubrežne kamence trebale bi popiti malo više vode kako bi spriječile taloženje kamenaca u budućnosti.

6. Nemojte pušiti

Pušenje oštećuje krvne žile vašeg tijela. To dovodi do sporijeg protoka krvi u cijelom tijelu i do vaših bubrega.

Pušenje također povećava rizik od raka bubrega. Ako pušite i prestanete pušiti, vaš će se rizik smanjiti. Međutim, trebat će mnogo godina da se vratite na razinu rizika osobe koja nikad nije pušila.

7. Budite svjesni količine bezreceptnih lijekova koje uzimate

Ako redovito uzimate bezreceptne (OTC), možda uzrokujete oštećenje bubrega. Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR), uključujući ibuprofen i naproksen, mogu oštetiti vaše bubrege ako ih redovito uzimate zbog kronične boli, glavobolja ili artritisa.

Redovito uzimanje više od osam tableta aspirina dnevno može privremeno ili trajno smanjiti funkciju vaših bubrega.

Osobe koje nemaju problema s bubrezima, a koje lijek uzimaju povremeno, vjerojatno su sigurne. Međutim, ako ove lijekove koristite svakodnevno, možda ugrožavate zdravlje svojih bubrega. Razgovarajte s liječnikom o terapijama sigurnim za bubrege ako se nosite s bolovima.

8. Testirajte funkciju svojih bubrega ako ste u visoko rizičnoj skupini

Ako imate povećani rizik oštećenja bubrega ili bolesti bubrega, dobra je ideja redovito testirati funkciju bubrega. Sljedeće osobe mogu imati koristi od redovitog pregleda:

  • osobe starije od 60 godina
  • osobe koje su rođene s niskom tjelesnom težinom
  • osobe koje imaju kardiovaskularnu bolest ili imaju članove obitelji s njom
  • osobe koje imaju ili imaju obiteljsku povijest visokog krvnog tlaka
  • osobe koje imaju pretilost
  • osobe koje vjeruju da bi mogle imati oštećenje bubrega

Redoviti test funkcije bubrega sjajan je način da saznate zdravlje svojih bubrega i provjerite moguće promjene. Preventivno djelovanje može usporiti ili spriječiti buduća oštećenja.


Održavanje zdravlja bubrega ključno je za opće blagostanje i vitalnost. Slijedeći navedene savjete, poput redovite tjelesne aktivnosti, zdrave prehrane, kontroliranja razine šećera i krvnog tlaka te izbjegavanja štetnih navika poput pušenja, možete znatno smanjiti rizik od oštećenja bubrega i razvoja bolesti. Redoviti pregledi kod liječnika također su od izuzetne važnosti kako bi se rano otkrile eventualne promjene ili stanja koja bi mogla utjecati na funkciju bubrega. Pametne odluke i briga o svom zdravlju sada mogu imati dugoročne pozitivne učinke na vaše bubreg. Neka vaši bubrezi ostanu zdravi kako bi vam omogućili da u potpunosti uživate u životu.

Napisala: Maja Madaras

Vrata zdravlja