Rak dojke: Borba za zdravlje žena

Rak dojke je jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena diljem svijeta. Svake godine, ovom opasnom bolešću oboli 1,3 milijuna žena, a umre ih oko 458 tisuća. U europskim zemljama, svake dvije minute jedna žena čuje dijagnozu raka dojke, dok svakih šest minuta jedna žena izgubi bitku s ovom opakom bolešću.

Smatra se da će jedna od deset žena tijekom svog života oboljeti od raka dojke. Radi se o zabrinjavajućem problemu koji zahtijeva našu pažnju i djelovanje.

Svjetski dan borbe protiv raka dojke posebno je važan jer je posvećen podizanju svijesti o ovoj bolesti. Prve subote u listopadu obilježavamo Dan ružičaste vrpce, humanitarnu akciju koja ima za cilj naglasiti važnost ranog otkrivanja raka dojke.

Ranim otkrivanjem do više od 90% izlječenja

Više od 90% slučajeva raka dojke može se izliječiti postavljanjem dijagnoze u ranom stadiju i pravilnim liječenjem. U Hrvatskoj, Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke provodi se od 2006. godine. Program uključuje pozivanje svih žena u dobi od 50 do 69 godina na mamografski pregled svake dvije godine. Zahvaljujući ovom programu, otkriveno je da je rak dojke češće otkriven u ranijem stadiju kod žena koje su se odazvale na mamografski pregled.

Prevencija i samopregled

Unatoč tome što je većina oboljelih žena starije od 50 godina, važno je napomenuti da rak dojke može zahvatiti i mlađe žene. Stoga je ključno započeti s redovitim samopregledom dojki u svim dobnim skupinama kako bismo potaknuli prevenciju i ranu detekciju.

Rizik od razvoja raka dojke možete značajno smanjiti pridržavanjem slijedećih smjernica:

  • Održavajte normalnu tjelesnu masu: Prekomjerna tjelesna masa, posebno nakon menopauze, povećava rizik od različitih vrsta raka, uključujući rak dojke.
  • Budite fizički aktivni: Redovita fizička aktivnost od najmanje 30 minuta dnevno može značajno smanjiti rizik od raka dojke.
  • Zdrava prehrana: Povećajte unos voća i povrća u svojoj prehrani te smanjite konzumaciju alkohola na najmanju moguću mjeru.
  • Izbjegavajte pušenje: Pušenje je povezano s najmanje 15 različitih vrsta raka, uključujući rak dojke.
  • Potičite dojenje: Dojenje djeteta smanjuje rizik od razvoja raka dojke, posebno ako se prakticira duže od djetetove prve godine.
  • Razmotrite kontracepcijske pilule: Za žene starije od 35 godina, uzimanje kontracepcijskih pilula nije preporučljivo zbog rizika od raka dojke.
  • Izbjegavajte hormonsku terapiju u menopauzi: Korištenje hormonske terapije estrogena u menopauzi i postmenopauzi može povećati rizik od raka dojke.
  • Lijekovi na recept: Ako imate visoki rizik od razvoja raka dojke, razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnosti uzimanja lijekova na recept poput tamoksifena i raloksifena, koji mogu značajno smanjiti rizik od raka dojke.

Prevencija je ključna u borbi protiv raka dojke, i svaka žena, bez obzira na dob, može poduzeti korake kako bi zaštitila svoje zdravlje dojki. Redoviti samopregledi i pridržavanje zdravih životnih navika igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja žena diljem svijeta.

Simptomi koje ne smijete zanemariti

5-10% karcinoma dojke je nasljedno, a postoji nekoliko rizičnih čimbenika koji mogu povećati vjerojatnost razvoja raka dojke, uključujući dob, dob menstruacije, dob menopauze, broj trudnoća i obiteljsku anamnezu raka dojke.

Važno je znati na što treba obratiti pozornost jer simptomi raka dojke mogu ukazivati na ozbiljnu situaciju. To uključuje:

  • Čvor u dojci
  • Iscjedak iz dojke
  • Promjene na koži dojke
  • Uvučenu bradavicu
  • Crvenilo ili otok dojke
  • Povećane limfne čvorove ispod pazuha

U slučaju pojave ovih simptoma, ne oklijevajte – konzultirajte se s liječnikom.

Mamografija: Ključ ranog otkrivanja

Mamografija se preporučuje kao ključna metoda za probir raka dojke. Pomaže otkriti rak dojke čak dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da ga se može opipati.

Ako imate između 50 i 69 godina i niste primili poziv na mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, slobodno se obratite na brojeve telefona županijskih zavoda za javno zdravstvo i dogovorite besplatan mamografski pregled.

Rak dojke je opasna bolest, ali s pravovremenim dijagnosticiranjem i liječenjem, većina bolesnica se može izliječiti. Pomoću mamografije i svijesti o važnosti ranog otkrivanja, možemo zajedno raditi na prevenciji i borbi protiv ove bolesti.

Neka Svjetski dan borbe protiv raka dojke bude podsjetnik na važnost brige o zdravlju žena i podrške svima koji se bore s ovom bolešću.

Napisala: Maja Madaras

Vrata zdravlja