NORDIJSKO HODANJE- sport za sve

Pokretati svoje tijelo i koristiti ga za obavljanje tisuće zadataka dnevno mogućnost  je koje često nismo svijesni i ne osjećamo posebnu zahvalnost za nju. Kretanje tijela svakodnevica je života čovjeka i predstavlja  jednu od osnovnih ljudskih potreba. Nakon što nauči puzati, dijete postepeno usvaja hodanje koje uskoro postaje njegov najuobičajeniji i najčešći način kretanja.

Sve češća su upozorenja  WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije) na manjak tjelesne aktivnosti  i sjedilački način života koji dovodi upravo do zanemarivanja vlastita tijela i cjelokupnog fizičkog aspekta zdravlja. Naravno,  narušeno fizičko zdravlje sa sobom vuče probleme i poremećaje i u psihičkom i socijalnom  aspektu koji čine tri glavne odrednice cjelokupnog zdravlja.

Kako bi se riješio aktualni zdravstveni disbalans preporučuje se bavljenje preferiranim sportom. No, ako smatraš da nisi osoba za sport i nisi istaknuti sportski tip, slobodno vrijeme možeš provesti šetajući. Ako si pak u starijoj životnoj dobi ili ti duga šetnja ne paše zbog ozljeda ili bolnosti lokomotornog aparata, moderna i popularna inačica šetanja je nordijsko hodanje. Nordijsko hodanje ili hodanje sa štapovima (izvorno nazvano sauvakävely) nastalo je početkom 20. stoljeća u Finskoj kao ljetni trening skijaških trkača kada nije bilo snijega. Radi se o tehnici hodanja u prirodi s posebno dizajniranim štapovima čija upotreba smanjuje pritisak na zglobove i uključuje rad gornjeg dijela tijela. To je najdostupniji program tjelovježbe namijenjen svim dobnim skupinama, a cijena bavljenja ovim sportom je izrazito pristupačna (20-40 €/mj. kao član kluba nordijskog hodanja ili besplatno – samostalno i u društvu). Od opreme je potrebna jedino kvalitetna sportska obuća i nordijski štapovi (moguće pronaći po cijeni od 20-ak €). Kako bi nabavili odgovarajuću visinu štapa pomnožite visinu svoga tijela s brojem 0,66. Preporuča se osobama koje žele smršaviti, dijabetičarima, srčanim bolesnicima, kod osteoporoze, u rehabilitaciji koljena i lumbalne kralježnice te svima koji žele unaprijediti svoju kondiciju, osjećati se bolje i podružiti se u opuštenoj atmosferi.

U odnosu na klasično hodanje, nordijski tip hodanja aktivira 90% mišića (jedini sport,uz plivanje), sagorijeva čak do 40 % više kalorija te prenosi dio težine s nogu na ruke. Kombinacija je aerobnog treninga i treninga snage cijelog tijela.

Ostali benefiti uključuju:

  • održava pravilnu posturu i simetričnost tijela
  • jača srčani mišić i pluća
  • povećava stabilnost, posebice bitna za starije osobe
  • potiče cirkulaciju i metabolizam
  • otklanja stres, popravlja raspoloženje
  • lako se usvaja i nije prenaporno te time idealna aktivnost za sve, bez obzira na dob, spol ili utreniranost

Prije samostalnog bavljenja ovom aktivnošću preporučuje se barem određeno vrijeme provesti u sportskom klubu uz trenere stručnjake ili  prolazak kroz obuku tehnike nordijskog hodanja. Ukratko o tehnici:

  1. ruke su unutar rukavica štapova te normalnim hodom puštaš štapove da se vuku po podu iza tebe
  • ubrzaš tempo hodanja te naglasiš rad ruku
  • potom prirodno jednim štapom i suprotnom nogom zagrabiš prema naprijed
  • dok ruka ne dođe u razinu kuka čvrsto uhvatiš dlanom štap i odguruješ svoje tijelo naprijed
  • kad ruka pređe kuk otvaraš dlan palcem okrenutim prema sebi
  • ponavljaš istu radnju odgurivanja tijela naprijed naizmjenice s obje ruke i noge

Ako voliš prirodu, brineš o svojem zdravlju i  tjelovježbi, a uz to se želiš družiti u opuštenoj atmosferi priključi se nordijskom hodanju! Izdvoji dva do tri puta tjedno po sat vremena i provedi kvalitetno slobodno vrijeme!

 Popis klubova nordijskog hodanja u Hrvatskoj možete pronaći na linku : https://nordijsko-hodanje.com/udruge-i-klubovi-rh/.

Napisala: Nina Kotlar

Fotografija: Unsplash

Vrata zdravlja