Limfedem uslijed karcinoma dojke- rizik i terapija (2. dio)

Postoje različite vrste tretmana za smanjenje limfedema. Prije započinjanja bilo kakve vrste terapije, uputno je savjetovati se sa specijalistom onkologom ili obiteljskim liječnikom. Liječenje limfedema često je dugotrajno. Obzirom da se radi o kroničnom stanju, nošenje s dijagnozom limfedema može biti teško. Zbrinjavanje limfedema s vremenom postane dio svakodnevne rutine, što zasigurno olakšava situaciju. Podrška obitelji i prijatelja, ključan je faktor u nošenju s ovom dijagnozom. Važno je da bližnji znaju potrebe pojedinca koji boluje od limfedema jer će time i lakše znati kako pomoći.

Najvažniji tretmani za zbrinjavanje limfedema su:

  • Njega kože: Održavanje kože u otečenom području čistom, suhom i hidratiziranom te sprečavanje ozljeda i infekcija.
  • Tjelovježba: Kako bi se održao protok limfe kroz limfni sustav, ali ujedno i zbog održavanja zdrave tjelesne težine.
  • Smanjenje i kontrola oticanja: Glavni način postizanja ovog cilja je kompresijska terapija i ručna limfna drenaža.

Učenje samostalnog upravljanja limfedemom
Važan dio liječenja je s vremenom naučiti kako upravljati svojim limfedemom. Tehnikama i vježbama upravljanja limfedemom te kako nositi kompresijske odjevne predmete, ako su vam potrebni, podučit će vas fizioterapeut.

Intenzivni tretman limfedema
Provodi se individualizirano, u slučajevima postojanja težeg oblika limfedema. Izvodi se više puta tjedno, a uključujenjegu kože, vježbanje, kompresijsku terapiju i ručnu limfnu drenažu.

Održavanje terapije limfedema
Većina ljudi ima terapiju održavanja. To je dugotrajno liječenje koje pomaže u sprječavanju pogoršanja oticanja.

Kompresijska terapija za limfedem
Kompresijska terapija je važan dio liječenja. Postoje različiti načini primjene kompresije, uključujući kompresijsko bandažiranje i kompresijske odjevne predmete. Cilj kompresijske terapije je kontrolirati i smanjiti oticanje uzrokovano nakupljanjem limfne tekućine. Terapija vrši pritisak na područje oticanja i potiče kretanje limfne tekućine kroz limfne žile. Pritisak mora biti ravnomjeran, ali čvrst na otečenom području. Kompresija također može pomoći u smanjenju boli uzrokovane oticanjem.

Postoji nekoliko načina primjene kompresije, uključujući kompresijske odjevne predmete, kompresijske zavoje i kompresijsko bandažiranje. Pritisak pomaže zarobljenoj limfnoj tekućini da se pomakne i teče kroz limfne žile. Kompresijski odjevni predmeti, zavoji ili bandaže također djeluju kao dodatna sila protiv koje se mišići mogu odupirati, što pomaže u drenaži tekućine iz zahvaćenog područja.

Kompresijski odjevni predmeti                                                                                                         Pomažu u sprječavanju pogoršanja limfedema i mogu smanjiti blago do umjereno oticanje.

Karakteristike kompresijskih odjevnih predmeta:

  • moraju pokrivati cijelo područje oticanja
  • moraju omogućiti normalno kretanje
  • ne smiju imati opuštena ili labava područja
  • moraju biti udobni, pružajući čvrstu potporu koja nije previše tijesna
  • odjevni predmeti moraju biti odabrani posebno za vas
  • trebali bi se zamijeniti otprilike svakih 6 mjeseci jer pranjem gube oblik i jačinu kompresije

Trebali biste nositi kompresijske odjevne predmete tijekom dana i skidati ih noću, osim ako vaš specijalist ne savjetuje da ih nosite i dulje. Stavljajte ih čim prije ujutro i nosite ih tijekom bilo koje vrste vježbanja. Postoje različite vrste kompresijskih odjevnih predmeta, a vrsta koja vam je potrebna ovisit će o tome gdje je vaš limfedem (koji dio tijela) i koliko je oticanje.

Kompresijski sustav zavoja je odjevni predmet sastavljen od preklapajućih slojeva tkanine. Ove tkanine se pričvršćuju pomoću čičak traka koje je lako pričvrstiti. Nosite tkaninsku oblogu koja štiti vašu kožu ispod sustava zavoja. Sustav zavoja djeluje na isti način kao i drugi kompresijski odjevni predmeti ili bandaže, ali ga je ponekad lakše staviti.

Odjevni predmeti za limfedem dojke ili prsa

Za limfedem dojke ili prsa, ponekad možete koristiti gotov odjevni predmet, poput sportskog grudnjaka ili prsluka. Međutim, prije nego što to učinite, trebali biste se posavjetovati sa svojim specijalistom onkologom ili fizioterapeutom. U nekim slučajevima, može biti potreban kompresijski grudnjak ili prsluk koji je izrađen po mjeri.

Karakteristike kompresijskih grudnjaka ili prsluka:

  • Udobnost: Grudnjaci ili gornji dijelovi odjeće ne smiju se usijecati u prsa, leđa ili ramena.
  • Prilagođeni odabir: prema uputama specijalista onkologa i fizioterapeuta.
  • Primjer: Kompresijski grudnjaci za oticanje dojki osiguravaju ravnomjerni pritisak koji pomaže smanjiti nakupljanje limfne tekućine i pružaju potporu zahvaćenom području.

Kompresijski grudnjak ili prsluk pomaže u kontroli oticanja i može značajno poboljšati udobnost i kvalitetu života kod osoba koje pate od limfedema u području prsa ili dojki.


Primjer kompresijskog grudnjaka za oticanje dojki:

Ručna limfna drenaža

Način smanjenja oticanja uzrokovanog nakupljanjem tekućine nakon liječenja raka. Cilj je premjestiti tekućinu iz otečenog područja u mjesto gdje limfni sustav normalno funkcionira. To smije izvoditi samo stručnjak obučen za ovu tehniku. Stručna osoba vas može poučiti i jednostavnoj limfnoj drenaži, jednostavnijoj verziji koju možete raditi sami.

Ostali tretmani
Postoje neki kirurški tretmani (mikrokirurgija, liposukcija i slično), kompresijske pumpe za limfedem, low-level laser (LLL) terapija, i drugi, ali nisu svi široko dostupni.

Literatura i fotografije:

  1. Cancer Research UK. Compression for lymphoedema [Internet]. London: Cancer Research UK; 2023 [cited 2024 Sep 3]. Available from: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/lymphoedema-and-cancer/treating/compression.
Vrata zdravlja