Body image

Kim Kardashian izgubila je sedam kilograma kako bi ušla u haljinu koju je Marilyn Monroe nosila na dan kada je Kennedyju otpjevala ‘Sretan rođendan‘.

Kako joj je to uspjelo, pitaju se mnogi, novinari bruje o tome kako je izbacila slatko, jela samo voće i povrće, kako je spavala samo pet sati i tako dalje i tako bliže… No, o tome  koliko je to dugoročno zdravo i kakvu poruku šalje javnosti, posebno mladim ljudima, pogotovo djevojkama, o tome se ne piše.

👉 If you find my content useful, you can send a donation via coffee button ,

‘Body image’ je pojam koji se može koristiti da opišemo kakvo mišljenje imamo o svom  izgledu i kako se osjećamo u našem tijelu. Naše misli i osjećaji o našim tijelima značajno utječu na nas, kroz cijeli život, a najviše u mladosti. Naše misli i osjećaji o tome kako izgledamo i kako se osjećamo u svom tijelu utječe izravno i značajno na naše mentalno zdravlje i dobrobit.

Zabrinutost o izgledu relativno je uobičajeno iskustvo i nije problem mentalnog zdravlja sama po sebi; međutim, može biti čimbenik rizika za probleme mentalnog zdravlja. Istraživanja su pokazala da je veće nezadovoljstvo tijelom povezano s lošijom kvalitetom života, psihičkim stresom i rizikom od nezdravih prehrambenih ponašanja i poremećaja hranjenja.

S druge strane, zadovoljstvo tijelom i uvažavanje povezani su s boljom općom dobrobiti i manjim brojem nezdravih izbora. Iako je osjećaj nezadovoljstva svojim tijelom i izgledom često češći među mladim ženama, zabrinutost za sliku tijela relevantna je od djetinjstva do kasnijeg života, a ni muškarci nisu cijepljeni od toga.

Način na koji naša iskustva i okolina utječu na našu sliku tijela biti će različit za svakoga. No, među faktorima koji definitivno utječu na našu sliku o sebi su izloženost slikama idealiziranih ili nerealnih tijela putem medija ili društvenih medija te pritisak da izgledamo na određeni način ili da odgovaramo ‘idealnom’ tipu tijela.

Jasno je da je potrebno djelovanje kako bi se izgradila i promicala pozitivna slika o tijelu i podržalo dobro mentalno zdravlje i dobrobit u odnosu na naša tijela.

Učinkovita regulacija načina na koji se prikazuje slika tijela, potreba za predanošću tvrtki vlasnika društvenih medija da igraju ključnu ulogu u promicanju ljubaznosti tijela, zauzimanje javnozdravstvenog pristupa slici tijela obučavanjem zdravstvenog i obrazovnog osoblja i širenja svjesnosti o tome da se možemo brinuti o sebi i drugima u odnosu na sliku tijela, neki su od načina kako kolektivno možemo popraviti lošu sliku o sebi i svom tijelu.

Tajana Jurinić

Image by Pexels from Pixabay 

Vrata zdravlja