Čajevi za kontrolu i prevenciju dijabetesa

Dijabetes tipa 2 sve je raširenija bolest. Riziku od razvoja ove bolesti doprinose sjedilački način života i pretilost te neuravnotežena, energetski bogata, a nutritivno siromašna prehrana.

Biljni čajevi koristan su saveznik u cjelovitom pristupu liječenju i prevenciji dijabetesa, treba ih konzumirati umjereno i uvijek uz prethodnu konzultaciju s liječnikom. Bez obzira na blagotvorne učinke niti jedan čaj ne može izliječiti dijabetes.

Važno je napomenuti da se čajevi ne smiju koristiti kao zamjena za propisane lijekove ili medicinske tretmane. Osobe s dijabetesom ili povišenim šećerom u krvi trebale bi konzultirati svog liječnika prije nego krenu koristiti bilo kakve prirodne lijekove i dodatke prehrani.

I prirodne namirnice poput čaja mogu izazvati alergijske reakcije ili stupiti u interakciju s određenim lijekovima te pogoršati zdravstveno stanje.

Redovito ispijanje čaja korisno je za održavanje pravilne hidratacije tijela, ključne za svaki tjelesni proces pa i regulaciju šećera u krvi. Biljni čajevi izvrstan su izbor tekućine za osobe s dijabetesom: prirodni su, ne sadrže šećer, osiguravaju hidrataciju i prijeko potrebne antioksidanse.

U nastavku teksta popis je čajeva koji se često preporučuju za dijabetes i povišen šećer u krvi.

Zeleni čaj

Tisućama godina zeleni čaj koristi se u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini za niz zdravstvenih dobrobiti (kontrolu krvarenja i zacjeljivanje rana, probavu, zdravlja srca, mentalno zdravlje, reguliranje tjelesne temperature). Suvremena istraživanja pokazala su da zeleni čaj može imati pozitivne učinke na gubitak tjelesne težine, poremećaje rada jetre, dijabetes tipa 2 i Alzheimerovu bolest. Zeleni čaj kao i ekstrakt zelenog čaja, bogati antioksidansima i polifenolima, imaju značajnu ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Čaj od cimeta

Cimet usporava otpuštanje šećera u krvotok i poboljšava unos glukoze u stanice. Čaj od cimeta priprema se vrlo jednostavno: pustimo vodu da proključa i dodamo žličicu cejlonskog cimeta iz organskog uzgoja, pustimo da odstoji 15 minuta, ocijedimo i popijemo.
Nije poželjno konzumirati više od tri grama cimeta dnevno.  

Free Ginger Ginger Tea photo and picture

Čaj od đumbira

Đumbir je bogat antioksidansima, ima i protuupalno djelovanje, što ga čini izvrsnim za prevenciju dijabetesa. Čaj od đumbira je ukusan je i pikantan napitak, a preporučena dnevna doza je pola litre (dvije šalice dnevno). Đumbir utječe na kontrolu šećera u krvi i povećanu osjetljivost na inzulin. Studija iz 2015. pokazala je kod ispitanika s dijabetesom, koji nisu bili na inzulinu, poboljšanje razine šećera u krvi pri svakodnevnom konzumiranju đumbira u periodu od tri mjeseca.

Čaj od koprive

Kopriva je bogata polifenolima, moćnim biljnim spojevima koji značajnih za prevenciju i liječenje niza kroničnih bolesti, uključujući dijabetes. Kopriva pomaže gušterači u stvaranju ili oslobađanju inzulina, hormona koji snižava šećer, a može pomoći u smanjenju krvnog tlaka. Snažan je pročišćivač krvi, ima antibakterijska, antifungalna, adstringentna i protuupalna svojstva. Kao takva, kopriva je izvrstan saveznik u prevenciji bolesti o drožavanju zdravlja. Preporuča se konzumirati jednu šalicu svježe pripremljenog čaja od koprive dnevno. Koprivu je u trudnoći i prilikom dojenja potrebno izbjegavati.

Free Cup Of Tea Hibiscus Tea photo and picture

Čaj od hibiskusa

Hibiskus sadrži biljne spojeve i tvari koje mogu poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti upalu u tijelu zbog čega se uobičajeno preporučuje kao čaj za šećernu bolest. Pomaže i kod visokog krvnog tlaka.

Image by Mareefe from Pixabay
Image by congerdesign from Pixabay

Vrata zdravlja