Dan narcisa

Narcis, jedan od prvih cvjetova koji u proljeće proviri ispod snježnog prekrivača, označava novi početak, utjehu i ljepotu koja dolazi nakon duge zime. Još od antičkih vremena simbol je ponovnog rođenja. Iz tog razloga izabran je kao simbol javnozdravstvene akcije kojom se želi podići svijenost o raku dojke. Ovogodišnji, 28. Dan narcisa obilježava se danas, 23. ožujka 2024. godine. U Zagrebu će to biti na Trgu bana Josipa Jelačića, u terminu od 10 do 13 sati.Hrvatska liga protiv raka, Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suorganizaciji sa NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb pozivaju sve građane da se pridruže obilježavanju ovogodišnje manifestacije. Prilika je to za informiranje o prevenciji i liječenju raka dojke.

Važno je ne prestati naglašavati značaj brige o sebe i svom zdravlju, prevencije i ranog otkrivanja ovog sijela raka te podrške onima koji su oboljeli. Statistike su neumoljive i podsjećaju nas na to da je po pojavnosti i smrtnosti rak dojke već dulje vrijeme među vodećim karcinomima koji se javljaju u žena. Najčešće se pojavljuje u žena iznad pedesete godine života no, mogu oboljeti i mlađe žene, ali i muškarci. Uz genetske čimbenike tu je i čitav niz drugih na koje možemo utjecati te tako sačuvati vlastito zdravlje. To su: neujednačena prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, neprimjerena konzumacija alkohola i stres.

Pozitivni pomaci u podizanju svijesti žena i ukupne javnosti o raku dojke napravljeni su no, još je puno toga što se može napraviti i zato su dobro došle sve javne akcije i uključivanje institucija, udruga i pojedinaca u podizanje svijesti i poticanje prevencije o raku dojke.

Napisala: Antonija Pleša

Vrata zdravlja