Digitalna detoksikacija: Pronalaženje ravnoteže u digitalnom društvu

Svi rado koristimo internet i smatramo ga dijelom svakodnevice. Provjeravamo kakvo će biti vrijeme, pretražujemo najnovije vijesti, tražimo informacije i dijelimo sadržaj s društvenih mreža. Uključimo se i isključimo kada poželimo. No, što je s onim osobama koje se ne mogu tako lako isključiti?

Neke osobe na internetu većinu dana stalno provjeravaju društvene mreže i online sadržaje. Umjesto izlaska vani, odabiru ostati kod kuće i živjeti život putem interneta. Iako je posve normalno ponekad propustiti neko druženje ili izlazak i ostati kod kuće, problem se javlja ako to uvijek činimo.

Ovisnost se ne razvija samo o tvarima poput droga ili alkohola, već se može razviti i iz aktivnosti ili ponašanja. Kada navika prijeđe u nešto ponavljajuće i primoravajuće, to postaje ovisničko ponašanje.

Ovisnost o internetu definira se kao pretjerano korištenje Interneta koje narušava fizičko i/ili psihičko zdravlje osobe te uzrokuje poteškoće u njezinom socijalnom funkcioniranju. Internet postaje važniji od obitelji, prijatelja, obrazovanja ili posla. Ovisnost o internetu slična je klasičnim ovisnostima: javljaju se simptomi slični apstinencijskoj krizi, zatim bezuspješna samokontrola, potreba za sve većom “dozom”, odnosno količinom vremena provedenog na Internetu, i sl.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je 14. studenoga 2023. otvorio nacionalnu Info liniju za ovisnosti. Pomoć se pruža i u slučajevima prekomjernog igranja igara na internetu ili prekomjernog provođenja vremena na internetu.

Ovisnost o tehnologiji djeluje kao kišobran koji pokriva ovisnost o internetu. Dakle, ovisnost o tehnologiji je širi pojam koji, između ostalog, obuhvaća ovisnost o internetu.

Postoje različite vrste ovisnosti o internetu:

 1. Ovisnost o društvenim mrežama: Facebook, Twitter i druge mreže koje omogućavaju upoznavanje novih ljudi, komuniciranje sa starim poznanicima, lakše dijeljenje slika i ostalih novosti.
 2. Ovisnost o online igrama.
 3. Ovisnost o online kockanju.
 4. Ovisnost o kupnji putem interneta.
 5. Ovisnost o stalnoj potrazi za novim informacijama i znanjem na internetu.
 6. Ovisnost o cyberseksu: Pretraživanje i pregledavanje pornografskih materijala.

Znakovi koji mogu upućivati na ovisnost o internetu:

 • Žudnja za priključivanjem na internet koju osoba ne može kontrolirati; priključivanje na internet postaje prva aktivnost u danu.
 • Gubitak kontrole nad vremenom provedenim na internetu i pronalaženje lažnih opravdanja za vlastito ponašanje.
 • Tjeskoba, napetost i razdražljivost kao posljedica nemogućnosti pristupa internetu.
 • Potreba za sve duljim korištenjem interneta da bi se postiglo zadovoljstvo.
 • Zanemarivanje drugih životnih navika.
 • Nastavljanje s internet aktivnostima unatoč činjenicama o štetnim posljedicama.

Prekomjerna upotreba interneta i tehnologije može dovesti do smanjenja kvalitete sna, stresa i anksioznosti, te pojačanog osjećaja izolacije. Zbog toga se javila praksa digitalnog minimalizma, koji se temelji na smanjenju ovisnosti o tehnologiji.

Cilj digitalnog minimalizma je smanjiti prekomjernu upotrebu tehnologije i ponovno se usredotočiti na stvarne životne aktivnosti. Ovo se postiže korištenjem nekoliko jednostavnih tehnika.

Prvi korak u digitalnom minimalizmu je provesti digitalnu detoksikaciju. Ona podrazumijeva uzimanje pauze od tehnologije, odricanje od društvenih mreža, e-pošte i drugih tehnologija koje ometaju i odvlače pažnju. Iskoristite to vrijeme da se ponovno povežete s prirodom i stvarnim životom.

Sljedeći korak je smanjenje e-pošte. Odjavite se sa svih newslettera koje ne čitate ili izbrišite nepotrebnu poštu. Time ćete smanjiti količinu kroz koju svakodnevno morate proći i moći ćete se fokusirati samo na bitnu e-poštu.

Nadalje, isključite ometanja na svom telefonu kako biste izbjegli nepotrebne poruke i obavijesti koje vas dekoncentriraju tijekom dana.

Kako biste lakše kontrolirali koliko točno koristite tehnologiju, napravite raspored korištenja tehnologije. Odredite vrijeme koje ćete provesti online i pridržavajte ga se. Ostatak vremena provedite u stvarnom svijetu.

Na kraju, postanite svjesni koliko i kako koristite tehnologiju. Razmislite o utjecaju njezine upotrebe na vaše mentalno zdravlje i odnose s drugima. Ako vam tehnologija uzrokuje stres ili anksioznost, vrijeme je da razmotrite digitalni minimalizam. Tehnologije se ne morate (i ne možete!) potpuno odreći, ali važno je pronaći uravnotežen pristup kako biste smanjili svoju ovisnost o tehnologiji.

Napisala: Maja Madaras

Vrata zdravlja