Disocijacija kao obrambeni mehanizam

Kada se disocijacija koristi kao obrambeni mehanizam, pojedinac se nosi s akutnim emocionalnim stresom promjenom uobičajene svijesti o sebi, odnosno osjećajem odvojenosti od uobičajenog osjećaja tijela (depersonalizacija) ili okoline (derealizacija), ili razbijanjem autobiografskog kontinuitet kroz vrijeme, što može dovesti do amnezije ili nestabilnog ili podijeljenog osjećaja sebe. U tom procesu stresori se izbacuju iz svjesne svijesti. Disocijacija je također definirana kao “nedostatak normalne integracije misli, osjećaja i iskustava u tok svijesti i pamćenja”. Kao maladaptivni mehanizam, nedostatak svijesti o stresoru sprječava učinkovito rješavanje problema.

PRIMJERI OBRAMBENOG MEHANIZMA DISOCIJACIJE

Žena se nađe u bulimičnom prehrambenom ponašanju u podsvjesnom pokušaju da pobjegne od osjećaja srama i samoprijezira.

Čovjek koji je nesretan u svojoj karijeri teško se koncentrira na poslu. Njegov um često luta – “lakše” rješenje od obavljanja posla potrebnog za stvaranje isplative karijere.

Roditelji liječnice tjerali su je na njezino zanimanje, iako je sanjala da bude sportašica. Odvaja se sanjarenjem o atletizmu umjesto da prizna previranja u karijeri koja proživljava.

VJEŽBE KOJE MOŽETE SAMI POKUŠATI KOD DISOCIJACIJE

1. Naučite disati

Disocijacija je često izazvana odgovorom borbe ili bijega. Kako bi se tome suprotstavili, važno je znati kako se samoumiriti disanjem. Preporučam da naučite tehniku ​​disanja u kutiji, za koju se pokazalo da regulira i smiruje vaš autonomni živčani sustav. Ovo je način da svom tijelu i mozgu signalizirate da ste sigurni!

2. Pokušajte s nekim pokretima uzemljenja

Mrzim preporučivati ​​jogu ljudima jer može djelovati kao trivijalizacija.

Ali u ovom konkretnom slučaju, rad tijela je toliko važan kada govorimo o disocijaciji! Kako bismo ostali prizemljeni moramo biti prisutni u svojim tijelima. Restorativna joga je moj omiljeni način da se vratim u svoje tijelo. To je oblik blaže joge sa sporijim tempom koji mi omogućuje da se ispružim, usredotočim na disanje i oslobodim mišiće.

3. Pronađite sigurnije načine odjave

Ponekad morate nakratko isključiti mozak. Ipak, postoji li sigurniji način za to? Postoji li televizijska emisija koju možete gledati, na primjer?  Ponašajte se prema sebi kao prema vrlo izbezumljenom prijatelju. Uvijek govorim ljudima da se prema disocijativnim epizodama ponašaju kao prema napadima panike, jer proizlaze iz mnogo istih mehanizama “bori se ili bježi”.Ako vam pomaže razmišljanje na ovaj način, pretvarajte se da je to napad tjeskobe (osim što je netko uzeo daljinski i pritisnuo “mute”) i stvorite siguran prostor u skladu s tim.

4. Hakirajte svoju kuću

Posjedovanje senzornih predmeta po stanu je spas. Na primjer, kraj noćnog ormarića držte eterična ulja lavande da ih poprskam po jastuku kad legnem da duboko dišem. Držte meke deke na svakom kauču, posudu za led u zamrzivaču (cijeđenje kockica leda pomaže da se izvučte iz epizoda), lizalice da se usredotočim na kušanje nečega, sredstvo za pranje tijela od citrusa da me malo razbudi pod tušem i još mnogo toga. Sve te predmete možete držati u “kutiji za spašavanje” radi sigurnog čuvanja ili ih držati nadohvat ruke u različitim dijelovima vašeg doma. Ključno je pobrinuti se da angažiraju osjetila!

5. Vodite dnevnik i počnite identificirati svoje okidače

Disocijacija se događa s razlogom. Možda sada ne znate koji je to razlog, i to je u redu! Ali ako to ima utjecaja na vaš život, ključno je osigurati da radite sa stručnjakom za mentalno zdravlje kako biste naučili bolje alate za suočavanje i identificirali svoje okidače. Vođenje dnevnika može biti korisno za rasvjetljavanje nekih od vaših okidača. Kada imate disocijativnu epizodu, odvojite malo vremena da se vratite svojim koracima i pogledate trenutke koji su doveli do nje. To može biti presudno za bolje razumijevanje kako upravljati disocijacijom. Budući da disocijacija može utjecati na vaše pamćenje, zapisivanje također osigurava da ćete, kada se sastanete sa svojim terapeutom, imati referentne točke na koje se možete vratiti kako biste izgradili jasniju sliku o tome što vam se događa.

Ovo su samo pomoćne tehnike. Za otklanjanje disocijativnih epizoda nužan je rad s coachem ili terapeutom.

Napisala: Lea Matijević

Fotografija: Pixabay

Vrata zdravlja