Displacement ili pomak kao obrambeni mehanizam

Displacement ili pomak je psihološki obrambeni mehanizam u kojem osoba preusmjerava negativnu emociju s njenog izvornog izvora na manje prijetećeg primatelja. Klasičan primjer obrane je pomaknuta agresija. Ako je osoba ljuta, ali ne može usmjeriti svoj bijes prema izvoru bez posljedica, mogla bi svoj bijes “iskaliti” na osobi ili stvari koja predstavlja manji rizik.

Premještanje kao obrana pomaže nam usmjeriti emocije i porive koji bi se mogli smatrati neprikladnim ili štetnim na zdravije, sigurnije ili produktivnije izlaze. Kada se koriste na odgovarajući način, obrane kao što je pomaknutost štite nas od negativnih osjećaja, pomažu minimizirati razočaranje, štite naše samopoštovanje i upravljaju razinama stresa. Pomicanje nas može zaštititi od tjeskobe skrivanjem stvari koje su nam stresne ili neprihvatljive i pomaže u očuvanju našeg osjećaj sebe.

Obrambeni mehanizmi poput pomaka mogu biti beskorisni ako se ljudi previše oslanjaju na njih ili kada dovode do problematičnog ponašanja i interakcija s drugima. Pretjerana uporaba ovih mehanizama može pridonijeti psihološkim tegobama i lošem funkcioniranju.

KAKO SE MOŽEMO NOSITI S POMAKOM?

  1. PROCJENA

Jedan od prvih koraka ujedno je i jedan od težih: promatranje vašeg ponašanja i postupaka i utvrđivanje može uzrokovati pomak. Pomak nije nešto što se može lako vidjeti. Često je moguće zaključiti samo na temelju onoga što možete ispitati o vlastitom ponašanju. U ovoj fazi može biti od pomoći rad s terapeutom ili coachem. Oni mogu sagledati vaše ponašanje s “vanjske” točke gledišta i pomoći vam da vidite stvari iz objektivnije perspektive.

  • REFLEKTIRANJE

Reflektiranje je jedna od osnovnih coaching tehnika kojom Vam coach vraća sadržaj kojeg ste sami iznijeli. To Vam može pomoći da sagledate Vaše ponašanje i misaone procese na način na koji to niste prije mogli. Ova tehnika Vam omogućuje da se suočite sa samima sobom.

  • REFRAMING

Nakon što počnete prepoznavati epizode nezdravog pomaka u vlastitom životu, sljedeći je korak tražiti svrhovite načine da promijenite svoje razmišljanje i ponašanje. Na primjer, ako vičete na svog supružnika jer istiskujete svoje frustracije s posla, stanite, odmaknite se i odvojite trenutak da povratite kontrolu. Kada se nađete u neprilagodljivom ponašanju uzrokovanom pomakom, pokušajkte preoblikovati situaciju i pronaći zdraviji odušak za svoje osjećaje. Svjesno se potrudite preusmjeriti svoje negativne osjećaje prema odgovarajućoj meti. Alternativni izlazi mogu uključivati ​​pisanje o situaciji i kako se osjećate, sudjelovanje u sportu ili tjelesnoj vježbi ili bavljenje produktivnim hobijem.

Napisala: Lea Matijević

Fotografija: Unsplash

Vrata zdravlja