Energetski napici – koliko su (ne)zdravi?

Energetska pića postala su nezaobilazan i svakodnevan dio menija mladih osoba. U našoj zemlji godišnje se popije više od milijun litara energetskih napitaka.

No, provedena i objavljena istraživanja učinaka energetskih pića na mlade u dobi od 12 do 24 godine, provedena u Velikoj Britaniji, Americi i Kanadi, pokazuju da gotovo četvrtina mladih zamjećuje nekontrolirani ubrzani ritam otkucaja srca i probleme sa spavanjem. Uz to, pogađaju ih i glavobolje, dijareje i mučnine.

Man, Young, On The Ground, Waiting

Energetski napitci zbog visokog udjela kofeina i šećera (i drugih stimulansa) djeluju stimulativno na organizam. Osoba koja istovremeno s energetskim napitkom konzumira i alkohol (koji djeluje kao depresiv) maskira učinke alkohola i lakše poseže za čašom više. To može dovesti do vrtoglavice, povraćanja, problema sa disanjem, ubrzanog kucanja srca, mamurluka, dehidracije, pospanosti…

Napominjemo da sportski izotonični napitci nisu isto što i energetski napici. Izotoničnim napitcima nadoknađuju se minerali i voda potrošeni znojenjem tijekom treninga. Energetski napitci izazivaju dehidraciju. U nekim su zemljama izdana upozorenja u kojima se navodi da se energetski napici ne preporučaju konzumirati tijekom i nakon treninga kao i to da ih trebaju izbjegavati osobe s osjetljivim srcem i djeca (posebno osjetljiva na kofein).

Startup, Start-Up, Notebooks, Creative, Computer

Trend uzimanja energetskih napitaka preuzima sve mlađu populaciju, a posebno je dio aktualne gejmerske kulture jer dugotrajno igranje video igrica iscrpljuje pa postoji jaka potreba za stimulansima. Neka energetska pića sadrže i preko 160 mg kofeina (dječji prag zdrave tolerancije rijetko kada prelazi 80 grama!). Pijenje energetskih napitaka napad je na njihov mladi metabolizam i tijelo u razvoju.

Sve su češći slučajevi „energizirane“ djece i mladih koji, osim s glavoboljama, mučninama, halucinacijama, konvulzijama, smetnji sa snom i drugim poteškoća, imaju i one s učenjem odnosno koncentracijom/usredotočavanjem.

Antonija Pleša
Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

Photos courtesy of Pixabay

Pridruži se raspravi
Vrata zdravlja