Dan narcisa – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

27. ožujka

BudiNARCISa i naruči se već danas na besplatni mamografski pregled

27. ožujka obilježavamo Dan narcisa – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Podsjećamo se na to da je rak dojke drugi uzrok smrti žena u Hrvatskoj i koristimo prigodu naglasiti važnost prevencije – zdravih životnih izbora i redovitih pregleda dojki kako bi se bolest spriječila ili otkrila u ranom stadiju, kada ju je moguće izliječiti.

Svake godine u našoj zemlji od raka dojke oboli oko 2500 žena, a bitku s bolešću izgubi njih oko 1000. Pad smrtnosti od raka dojke koji bilježimo zadnjih godina možemo zahvaliti Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke, javnim kampanjam, javnozdravstvenim akcijama,  većoj svjesnosti o važnosti prevencije i boljoj informiranosti javnosti o ovoj zloćudnoj bolesti. Redovitim pregledima i samopregledima, mamografijom i ultrazvučnim pregledom rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, što značajno povećava mogućnost za izlječenje i preživljenje. Otkrije li se u ranoj fazi ovaj rak izliječi se u više od 90% slučajeva. Najčešće se javlja u dobi iznad 50 godina, ali može se javiti i kod mladih žena.

Narcis, jedan vjesnika proljeća, simbolizira novi početak, utjehu i ljepotu koja dolazi nakon duge zime. Od antičkih vremena simbol je ponovnog rođenja.

 #BudiNARCISa

Vrata zdravlja