Svjetski dan borbe protiv raka jajnika

8. svibnja

Rak jajnika godišnje se dijagnosticira kod gotovo 240.000 žena diljem svijeta. Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka odgovoran je za više od 150.000 smrtnih slučajeva svake godine. Simptomi najčešće ostaju neprepoznati, jer se često mogu zamijeniti s drugim simptomima manje ozbiljnih bolesti kojima žene ne pridaju osobitu pažnju, posebice probavnih smetnji. Ovo je jedna od najsmrtonosnijih vrsta raka u žena.

Exercise, Female, Girl, Pose, Posing, Silhouette, Woman

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj godišnje od raka jajnika oboli između 400 i 500 žena, a svake godine oko 300 žena izgubi bitku za zdravlje.

Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika želi se povećati informiranost o raku jajnika i to da su sve žene u riziku od obolijevanja, da znanje, informiranost i osvještenost mogu značiti život i zdravlje.

Rana dijagnoza znatno poboljšava ženine izglede za preživljavanje, a poznato je da se rak jajnika dijagnosticira najčešće u kasnoj fazi. PAPA test ne otkriva rak jajnika. Preporuka je odlaziti na redovne preventivne ginekološke preglede i reagirati na neuobičajeno povećanje trbuha, upornu nadutost, bolove u zdjelici ili učestalu potrebu za mokrenjem stalno tijekom nekoliko tjedana.

Važno je osluškivati svoje tijelo, uočavati promjene i reagirati na njih. Prevencija prije liječenja.

Vrata zdravlja