Ghosting kao način prekidanja

Ghosting dolazi od engleske riječi ghost što znači duh, utvara, sablast. Definira se kao nagli način završetka odnosa koji uključuje prekidanje svih oblika komunikacije, situaciju u kojoj osoba prekida odnos na način da nestane iz nečijeg života poput duha. Jedan je to od mnogih trendova u modernom dejtanju koje je dobrim dijelom prešlo u virtualni svijet.

Questions, Who, What, How, Why, Where

Cilj ghostanja je da odbijanje komunikacije druga strana shvati kao poruku koja bi otpilike zvučala kao „ne zanimaš me više, nisam zainteresiran/a za nastavak odnosa“. Ovakav način prekida nije specifičan za određeni spol.

Danas je uglavnom riječ o prekidanju putem tehnologije, najčešće blokiranjem na društvenim mrežama, nejavljanjem na telefon ili blokiranjem broja, neodgovaranjem na tekstualne poruke. Izraz je to nesigurnosti u vezi, situacije kada je jedna strana više ili manje zainteresirana od druge. Češće je riječ o prolaznim, kraćim vezama i druženjima, koje se nastoji završiti na bezbolniji način, nakon što entuzijazam ili privlačnost prema drugoj strani splasnu.

Neka istraživanja provedena na tu temu govore da je gotovo 80% slobodnih osoba (onih koje nisu u trajnoj vezi/braku), u dobi od 18. do 33. godine, barem jednom u životu ostavljeno bez ikakvog objašnjenja. Prekid uglavnom teže pada ostavljenoj strani, a kod ovakvog prekida to biva još izraženije budući da osoba koja je ghostana ne zna što se događa i zašto, biva ostavljena bez objašnjenja i svršetka (closure). Posebno teško ghosting pada osobama koje su imale osjećaj da odnos ide u dobrom smjeru, da se razvija i ima potencijal prerasti u „ono nešto više“. Nakon što bude ostavljena na taj način osoba ima osjećaj nezavršenosti i tisuću upitnika u glavi. Od toga zašto se to događa do pitanja zašto na takav način?

Ask, Cloud, Sketch, Symbol, Why, Why

Najčešći razlog je izbjegavanje neugode prekida. Premda ostavljeni uvijek misle da je ostavljačima teže, istina je da niti jednoj strani prekid nije ugodan. Za civilizirani prekid treba hrabrosti. Ghosting osobi omogućuje prekid bez objašnjenja, bez slušanja druge strane (koja će možda biti ljuta, možda razočarana, tužna, okrivljavati, galamiti, prijetiti ili drugo).   

Kad nešto što trebamo učiniti doživljavamo kao neugodno iskustvo, skloni smo to negirati, odgađati, “gurati pod tepih“… Ghostanje je način guranja pod tepih. Izbjegavanjem suočavanja s drugom stranom možda osjetimo trenutno olakšanje, ali problem nismo riješili, on ostaje u nama i na ovaj ili onaj način, prije ili kasnije, morat ćemo se suočiti s njime (odnosno s posljedicama takvog ponašanja).

Najčešći razlozi koje su u istraživanjima navele osobe koje su prekidale na ovakav način:

  • praktičnost – prekid se odvija brzo i naoko jednostavno, nema suočavanja s drugom stranom, neugodnim osjećajima i situacijama
  • prestanak interesa – kad zanimanje za drugu stranu splasne često ju prati manji osjećaj odgovornosti prema toj osobi što dovodi do takvih prekida
  • prijašnje iskustvo – negativne interakcije u prošlosti (suočavanje s ljutnjom, bijesom, tugom, prijetnjama ili sl.) povećavaju mogućnost ghostanja
  • duljina odnosa – ghostanjem češće prekidaju oni koji su u odnosu kraće vrijeme
  • sigurnost – prekid svih oblika komunikacije ponekad pruža osjećaj sigurnosti i samozaštite
  • lakoća – nema suočavanja s drugom stranom, teškim emocijama i situacijama.
Question, Why, Question Mark, Ask, Doubt

Osim ghostinga postoji još nekoliko tehnika dejtanja. U nastavku teksta pojasnit ćemo neke od njih. Riječ je o igricama koje su uglavnom su odraz nezrelosti i nespremnosti za odgovoran i predan ljubavni odnos.

Breadcrumbing (bacanje mrvica)
Osoba sporadično šalje poruke ili nabaci kakav komentar ili like na društvenim mrežama, u osnovi ne mareći za osjećaje druge strane.

Slow fade (polagano nestajati)
Taktika prekida u kojoj osoba postepeno smanjuje komunikaciju, sve sporije odgovara na poruke, nezaiontersirana je za razgovor, za svoje udaljavanje pronalazi razna opravdanja (prezaposlenost, bolest, gubitak telefona i sl). Ovoj taktici pribjegavaju osobe nespremne za razvoj odnosa i veću bliskost s drugom stranom.  

Shipping (ukrcavanje na tuđi brod)
Riječ je o oduševljavanju vezom drugih osoba (para), bilo da je riječ o zamišljenim likovima, slavnim osobama, znancima. Kroz shipping osoba proživljava romantiku drugih kao svoju vlastitu.

Catch and release (ulovi i pusti)
Ovoj taktici pribjegavaju osobe kojima je cilj osvajati. Posebno uživaju u teško osvojivim ciljevima, a kad uspiju gube interes i uzbuđenje, igra tad završava, osoba zahlađuje svoj odnos i prekida.

Benching (stavljanje na klupu)
Riječ je o dejting tehnici držanja druge strane “na ledu”, u toplo-hladnom odnosu. Osoba koja prakticira benching ne prekida u potpunosti,  ostavlja si otvorene mogućnosti i potencijalne “igrače”. Bencher ne razvija ozbiljne osjećaje prema onima „na klupi“, voli imati na raspolaganju više mogućnosti, odnosno potencijalnih partnera.

Stashing (skrivanje)
Partner drugu stranu drži na odmaku. Dok jedna strana planira budućnost i uključuje partnera u svoj život, obitelj, krug prijatelja, druga strana to ne čini smatrajući odnos privremenim (svjesno ili nesvjesno).

Submarining (uranjanje)
Osoba poput podmornice nestane s vidika, bez ikakvog objašnjenja ili upozorenja i zatim se pojavi tjednima ili mjesecima kasnije kao da se ništa nije dogodilo.

Love bombing (bombardiranje ljubavlju)
Riječ je o taktici zavođenja koja u praksi izgleda tako da osoba partnera/icu obasipa pažnjom, poklonima, planovima za budućnost… Druga se strana zbog svega toga osjeća voljeno, kao centar nečijeg svijeta. Problemi nastaju kad druga strana pokaže interes za bilo što izvan tog odnosa jer je obično riječ o posesivnim i opsesivnim osobama.   

Pridruži se raspravi
Vrata zdravlja