Hodanje – je li uistinu važno koliko koraka dnevno napravimo?

Svi govore o famoznih 10 000 koraka i provjeravaju pedometre na pametnim telefonima. Prosječnoj osobi treba oko sat i pol do dva kako bi dosegla taj broj. Je li uistinu nužno doseći taj broj koraka da bi osjetili zdravstvene koristi? Znanstvenici kažu da se i s manjim brojem koraka mogu postići dobri učinci no, što više – to bolje.

Ukoliko nemamo vremena, volje i/ili snage napraviti 10 000 bolje je napraviti i par tisuća nego ništa. Cilj je težiti većem broju koraka i nastojati ih realizirati.  

Pedometri i razne druge aplikacije mogu poslužiti kao motivacija i uvid u ostvareno postignuće, a mogu i frustrirati u slučaju neostvarenja zadanih ciljeva. Treba imati na umu da je svaki korak više pozitivan napredak, da bi u hodanju trebali uživati i opuštati se.

10 000 prijeđenih koraka preduvjet je za sniženje krvnog tlaka i indeksa tjelesne mase no, već s par tisuća pridonosimo kardiovaskularnom, zdravlju zglobova, mentalnom zdravlju i drugom.

Svaka fizička aktivnost pomaže u održavanju zdravlja i prevenciji nezaraznih bolesti te povećava kvalitetu života.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je minimalno 20 do 40 minuta umjerene fizičke aktivnosti  dnevno  (150 do 300 minuta tjedno) ili 10 do 20 minuta intenzivnije aerobne fizičke aktivnosti dnevno (75 do 150 minuta tjedno), uz vježbe jačanja velikih skupina mišića dvaput tjedno ili više. Za osobe starije od 65 godina vrijede ove preporuke plus vježbanje ravnoteže i koordinacije.

Image by PublicDomainArchive from Pixabay

Vrata zdravlja