Influenceri – idoli nove generacije

Tzv. ifluencerI sve su brojniji, popularniji i samim time utjecajniji. Društvene su mreže utjecale na razne aspekte naših života i iznjedrile ovu društvenu skupinu. Riječ influencer u engleskome jeziku označuje općenito osobu ili skupinu osoba koja ima nekakav utjecaj. U tom kontekstu influenceri mogu biti novinari, stručnjaci u pojedinim područjima, poznate osobe ili osobe koje na društvenim mrežama imaju mnogo sljedbenika. Njihov utjecaj raste s brojem sljedbenika/pratitelja.  

Ability, Competence, Aptitude, Bent

Influencera ima svakakvih. Neki su od njih youtuberi, dok neki svoju karijeru grade na Instagramu, Twitchu, Snapchatu, Twitteru, TikToku i drugim novim platformama koje se gotovo svakodnevno pojavljuju. Većina ih se nalazi na više platformi istovremeno jer tako dosežu veći broj pratitelja.

Budući da imaju utjecaj na svoje pratitelje prilaze im razni proizvođači i razne tvrtke te plaćaju viđenost njihovog proizvoda ili usluge. Tako neki influenceri imaju ugovore s tvrtkama, s osnovnim ciljem zarade. Neki drugi pak (premda značajno rjeđe) promoviraju samo one proizvode kojima se koriste i sami i u koje vjeruju. Jedan od razloga zašto tvrtke vole ovakav vid prodaje jest taj da influenceri pokreću i stvaraju trendove i naprosto bolje prodaju njihove proizvode.

Follow, Male, 3D Rendering, 3D Rendered

Djeci i mladima influenceri su posebno su zanimljivi. Slabostima, neugodnim iskustvima i emocijama poput tuge, ranjivosti, ljutnje, na društvenim mrežama nema mjesta. Oni pripadaju tzv. realnom svijetu. U virtualnom se prikazuju samo pozitivna iskustva, iznimni doživljaji, kreiraju zanimljive i zabavne situacije, prikazuju lijepi trenuci i lijepi, nasmiješeni, vedri, uspješni ljudi. Prikazuje se ono za što se zna da ljude (posebno djecu i mlade) zanima, bez obzira na korisnost sadržaja.    

Prosječnom odraslom čovjeku imena poput Choda, Kimis Life, Marko KC, Gloria Berger i drugih malo znače, no djeca i mladi jako će dobro znati o kome je riječ. Svako doba ima svoje idole. Današnjim generacijama to su – influenceri.

Stručnjake i roditelje opravdano zabrinjavaju niska razine medijske pismenosti kod djece i mladih i nekritičko preuzimanje prezentiranih sadržaja. Naime, influenceri nisu nužno osobe koje prema nekim značajkama (karakteru, sposobnostima, vještinama, znanju, talentima ili dr,) zaslužuju divljenje. Usprkos tome tisuće mladih svakodnevno prati svoje idole upijajući sadržaje koji su im  servirani, kopirajući ih (oponašajući).  

Ability, Competence, Aptitude, Bent

Utjecaj medijskih sadržaja veći je nego ikad prije. No, obiteljsko kruženje još je uvijek najvažnije. Od najmanje dobi to bi trebalo biti okruženje u kojem roditelji odlučuju s kojim medijima i u kojem opsegu će dijete doći u doticaj te kakvu će važnost imati u njihovim životima. Stalno se trebamo podsjećati na činjenicu da svoja uvjerenja više prenosimo svojim ponašanjem nego riječima, ali budući da smo verbalno društvo i da teško možemo izbjeći govor korisno je znati da s djecom treba  razgovarati s poštovanjem, s uvažavanjem, da treba postavljati pitanja, slušati i čuti što nam imaju za reći. Direktive i zabrane često su kontraproduktivne.

Drugo važno okruženje kod djece školske dobi je ono vršnjačko. Djeca žele biti dio svoje vršnjačke zajednice, osjećati se prihvaćeno i uključeno. Slijeđenje istih uzora jedan je od najčešćih načina kojima to nastoje ostvariti. Uključenošću, razgovorom i osvještavanjem roditelj može učiniti puno, škola educiranjem i informiranjem. Ostalo će doći samo po sebi, odrastanjem i sazrijevanjem.    

Nije moguće izolirati se iz medijskog i digitalnog okruženja u kojem živimo. Djeci i mladima zbog životnog neiskustva teže je vidjeti granicu između virtualnog i stvarnog svijeta. Zato ih treba permanentno educirati, medijski opismenjavati i upozoravati na spomenute granice. Podrška i vodstvo odraslih nužan je preduvjet sigurnosti djece u digitalnom svijetu medija.

Razvijeni svijet usmjeren je ka uspješnosti koju se mjeri postignućima i počiva na etici ličnosti nauštrb etike karaktera. Mladi i djeca stoga se vole poistovjećivati s onima za koje pretpostavljaju da su uspješni jer uspješnost znači potvrdu, pohvalu, prihvaćanje, divljenje.

Antonija Pleša
Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

Photos courtesy of Pixabay

Vrata zdravlja