Jutarnja kava

Šalica tople kave mnogima je neizostavan dio jutarnje rutine. Uz kavu se lakše razbuđujemo i ljepše započinjemo dan. Mnogi zaposleni od jutra pa kroz cijeli dan jure sa šalicom kave u rukama, a padove energije kroz dan pokušavaju riješiti s još jednom šalicom kave.

Free Good Morning Coffee photo and picture

Kava je stimulans. Kofein iz kave potiče rad živčanog sustava, poboljšava koncentraciju i podiže energiju. Osim u kavi, nalazimo ga u raznim vrstama crnog čaja, u kakau, čokoladi i u nekim u bezalkoholnim napitcima na bazi kole (energetskim napitcima koja se uzimaju kao stimulans za podizanje energije). Iako sadrži razne antioksidanse, zdravstvene dobrobiti kave poništavaju se ukoliko ju pijemo u krivo vrijeme i u prevelikim količinama.

Kava na prazan želudac povećava izlučivanje kiseline u probavni sustav, što pak povećava se rizik od žgaravice, gastritisa, nastanka čireva, sindroma iritabilnog crijeva, želučanog refluksa, povišenog krvnog tlaka, nadutosti, nervoze, ubrzanog lupanja srca, nižeg raspoloženja, razdražljivosti, umora, tjeskobe i dr.  

Free Coffee Cup photo and picture

Kad popijemo kavu odmah ujutro, po ustajanju (natašte) prvo osjetimo naglo podizanje raspoloženja i energiju – zato je volimo. No nakon sat do dva slijedi – naglo spuštanje. Često tada posežemo za još jednom šalicom kave… A možda samo trebamo prošetati, popiti vode ili popiti čaj od đumbira, mente ili neki drugi.  

Prekomjerno uživanje kave i kofeinskih napitaka dovodi do iscrpljivanja organizma, skraćivanja vremena potrebnog za odmor, onemogućavanja dubokog sna. Sve navedeno može ozbiljno ugroziti zdravlje.

S godinama postajemo osjetljiviji na kofein pa unošenjem prevelikih količina ubrzano lupanje srca, nervozu, pojavu grčeva u donjim ekstremitetima i šakama, poremećaje sna.

Kava ima diuretski učinak na organizam. To znači da pospješuju mokrenje. Osobama starije životne dobi savjetuje se piti kavu isključivo tijekom prijepodneva ili u ranim poslijepodnevnim satima.

U kavi treba uživati umjereno i izbjegavati pijenje natašte i u kasnim poslijepodnevnim satima. Tada ćemo od kave dobiti ono najbolje.

Image by Bilal EL-Daou from Pixabay
Image by G.C. from Pixabay
Image by Joshua_Willson from Pixabay

Vrata zdravlja