Kako prestati pušiti: Korak-po-korak vodič

Prestanak pušenja jedan je od najvažnijih koraka koji možete poduzeti za poboljšanje svog zdravlja i kvalitete života. Iako je proces često izazovan, uspjeh je itekako moguć uz prave strategije i podršku. Ovaj korak po korak vodič pomoći će vam na putu prema životu bez cigareta.

1. Donošenje odluke

Prvi korak prema prestanku pušenja je čvrsta odluka da želite prestati. Razmislite o razlozima zbog kojih želite prestati pušiti – bilo da je riječ o zdravlju, financijama, obitelji ili osobnom zadovoljstvu. Napišite te razloge i držite ih pri ruci kao podsjetnik tijekom teških trenutaka.

2. Postavite datum prestanka

Odaberite datum kada ćete prestati pušiti. Neka to bude u roku od dva tjedna kako biste imali dovoljno vremena za pripremu, ali ne toliko daleko da biste izgubili motivaciju. Označite taj datum u kalendaru i počnite se mentalno pripremati za dan kada ćete započeti svoj novi, zdraviji život.

3. Pripremite se za izazove

Prestanak pušenja može biti težak zbog fizičke ovisnosti o nikotinu i psiholoških navika povezanih s pušenjem. Napravite plan kako ćete se nositi s iskušenjima. To može uključivati izbjegavanje situacija u kojima obično pušite, pronalaženje novih aktivnosti koje će vam zaokupiti misli i korištenje tehnika opuštanja kao što su duboko disanje ili meditacija.

4. Obavijestite obitelj i prijatelje

Podrška obitelji i prijatelja može biti ključna za uspjeh. Obavijestite ih o svojoj odluci i zamolite za njihovu podršku. Oni mogu pružiti ohrabrenje, pomoći vam da ostanete na pravom putu i biti tu za vas u trenucima kada vam je najteže.

5. Uklonite cigarete i duhanske proizvode

Prije datuma prestanka, uklonite sve cigarete, upaljače, pepeljare i druge duhanske proizvode iz svog doma, automobila i radnog mjesta. Ova fizička promjena pomoći će vam smanjiti iskušenja i olakšati prijelaz.

6. Razmotrite nikotinsku zamjensku terapiju

Nikotinske zamjenske terapije (NRT), poput nikotinskih flastera, žvakaćih guma, pastila ili inhalatora, mogu vam pomoći smanjiti simptome odvikavanja. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koja bi opcija mogla biti najbolja za vas.

7. Pronađite podršku

Pridružite se grupama podrške za prestanak pušenja, bilo online ili uživo. Dijeljenje iskustava s ljudima koji prolaze kroz isti proces može biti izuzetno korisno. Također, razmislite o savjetovanju s terapeutom koji ima iskustva u radu s ovisnostima. Također, možete koristiti Bijeli telefon na besplatnom broju 0800 7999 za stručne savjete i podršku kod odvikavanja od pušenja.

8. Koristite aplikacije za prestanak pušenja

Tehnologija može biti snažan saveznik u vašem putu prema prestanku pušenja. Aplikacije za prestanak pušenja, kao što su “Kwit”, “Smoke Free” i “QuitNow!”, nude alate za praćenje napretka, podsjetnike, motivacijske poruke i podršku zajednice. Korištenje ovih aplikacija može vam pomoći pratiti vaše navike, postavljati ciljeve i ostati motivirani tijekom cijelog procesa.

9. Razvijte zdrave navike

Prestanak pušenja je prilika za usvajanje novih, zdravih navika. Redovita tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana i dovoljno sna mogu vam pomoći da se osjećate bolje i smanjite želju za cigaretama. Pokušajte pronaći hobije i aktivnosti koje će vam donijeti zadovoljstvo i zaokupiti vašu pažnju.

10. Naučite se nositi s recidivom

Mnogi ljudi dožive recidiv prije nego što uspješno prestanu pušiti. Ako se to dogodi, nemojte se obeshrabriti. Analizirajte što je dovelo do recidiva i razmislite kako možete izbjeći slične situacije u budućnosti. Nastavite s naporima i zapamtite da je svaki pokušaj korak bliže cilju.

11. Nagradite se za postignuti uspjeh

Prestanak pušenja je veliki uspjeh i važno je priznati svoj napredak. Nagradite se za postignute ciljeve, bilo da je to dan bez cigarete, tjedan ili mjesec. Uživanje u malim nagradama može vas motivirati da nastavite dalje.


Prestanak pušenja je izazovan, ali ostvariv cilj koji donosi brojne zdravstvene prednosti i poboljšava kvalitetu života. Slijedeći ovaj korak po korak vodič, uz podršku obitelji, prijatelja i stručnjaka, kao i korištenje korisnih alata poput aplikacija i besplatnih savjetodavnih telefona, možete postići trajni uspjeh. Sretno na vašem putovanju prema životu bez cigareta!

Napisala: Maja Madaras

Fotografija: Pixabay

Vrata zdravlja