Kako prihvatiti partnerove mane

Čak i u dobrim vezama, 70% konflikata su oni vječni koji se nikada ne riješe. U suštini takvih nesuglasica su često one partnerove karakteristike koje iritiraju drugu osobu.

Kada želimo popraviti naše iskustvo neke veze, dobro je da počnemo više prihvaćati partnerove slabosti, umjesto da ih stalno nastojimo fundamentalno promijeniti. Evo nekih savjeta kako to učiniti.

  1. Ponovno procijenite ozbiljnost partnerovih mana

Ponekad se ljudi previše živciraju oko partnerovih mana koje zapravo nisu toliko bitne. Recimo, može vas izbaciti iz takta to što se vaš partner ne snalazi s tehnologijom ili to što stalno kasni. Međutim, u široj slici života također možete vidjeti da vaš partner ima druge kvalitete koje su mnogo bitnije, primjerice to da je emocionalno pouzdan.

  • Razmislite treba li vaš partner imati iste vrijednosti kao i vi

Ako ja recimo cijenim tehnološko znanje i preplaćena sam na brojne newslettere s tim u vezi, trebam se zapitati jesu li to objektivne vrijednosti koje svatko treba imati. Ako vaš partner odbija promijeniti određena ponašanja, to može biti zato što ima vrijednosti koje su drugačije od vaših.

  • Priznajte si vlastite mane

Lako upadamo u zamku da u odnosu sve gledamo iz svoje perspektive. Umjesto da se fokusirate na sve mane koje morate prihvatiti kod svog partnera, pokušajte osvijestiti sve ono što njega kod vas iritira. Primjerice, možda ste vrlo zahtjevna osoba sklona kontroliranju, a vaš partner to šutke prihvaća.

  • Sagledajte praktične opcije

Zapitajte se kako možete minimalizirati utjecaj kojeg mane Vašeg partnera imaju na Vaš život. Recimo, ako vaš partner stalno kasni, razmislite da se dogovorite da svugdje idete 30 minuta ranije. Na taj način ćete zapravo stići na vrijeme!

Napisala: Lea Matijević

Fotografija: Pixabay

Vrata zdravlja