Kisik = život

Bez kisika nema života.

Život na Zemlji temelji se na Sunčevoj energiji, elementarnome kisiku i na njegovim dvama spojevima (vodi i ugljikovu dioksidu) koji neprekidno kruže prirodom. Kisik je najzastupljeniji element u ljudskome tijelu. Osnovni je izvor energije, nužan za rad mozga i svih organa, osigurava gotovo 90% naše energije, uravnotežuje živčani sustav, djeluje umirujuće, neutralizira toksine, uništava viruse i parazite te anaerobne bakterije (koje izazivaju infekcije i upale u organizmu). Niska razina kisika može dovesti i do smanjene apsorpcije važnih vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari, što se najčešće ne primijeti odmah.

Spiral, Sacred, Symbol, Present

Kisik je jedan od najugroženijih elemenata u prirodi. Njegova razina u vodi i zraku konstantno se smanjuje zbog promjena u okolišu (zagađenja) i drugih čimbenika (suvremenog načina života s premalo kretanja, stresa, plitkog disanja, nekvalitetne i neuravnotežene prehrane i dr.). Zbog nedovoljne opskrbljenosti kisikom stanice slabe i postaju podložnije razvoju bolesti. Već pri manjem nedostatku kisika osjećamo se loše. Npr. kad se nađemo u zagušljivom prostoru. Koliko olakšanje osjetimo kad se otvori prozor?

Obzirom na aktualnu COVID-19 pandemiju i moguće komplikacije s disanjem, nerijetko se savjetuje nabava osobnog pulsnog oksimetra, medicinskog uređaja koji mjeri postotak zasićenosti kisikom u krvi. Najčešće se stavlja na kažiprst, odnosno na ono mjesto koje je lako dostupno i dobro prokrvljeno stoga što je dobra prokrvljenost preduvjet pouzdanosti rezultata.

Osobni pulsni oksimetar pouzdan je za povremeno mjerenje kod kuće, a može biti namijenjen i za kontinuirano mjerenje te opremljen zvučnim senzorom koji upozorava na stanje hipoksije, tj. manjka kisika u plućima. Hipoksija može biti posljedica manjka kisika u okolišu, kroničnih ili akutnih bolesti, a posljedično može uzrokovati i hipoksemiju, manjak kisika u krvi. Bez dostatne količine kisika naše stanice ne mogu optimalno funkcionirati i kvalitetno izvršavati svoju ulogu u tijelu te postupno slabe (u stanicama se odvija kemijski proces tzv. stanično disanje, a kisik je, kako smo već napomenuli, osnovni izvor energije za njihovo funkcioniranje).

Simptomi koji se javljaju i upućuju na hipoksiju su sljedeći:

  • umor,
  • razdražljivost,
  • slabost,
  • manjak koncentracije,
  • natečeni zglobovi,
  • lupanje srca,
  • bolovi u mišićima;

Dugotrajniji deficit kisika u organizmu može uzrokovati nastanak srčanih bolesti, probavnih i dišnih tegoba, povećati osjetljivost na kronične upale, pogodovati razvoju depresije, čak i nastanku karcinoma. Akutni nedostatak kisika (nemogućnost udisanja zbog blokade dišnog sustava, ili zbog nekih drugih bolesti ili nedostatka kisika) uzrokuje gušenje. Stručnjaci razlikuju nekoliko tipova hipoksije kod kojih kisik ulazi u pluća, ne i u tkiva i stanice  (anemijske hipoksije, cirkulatorne hipoksije, tkivne hipoksije).

Normalne vrijednosti zasićenosti kisikom kreću se od 95 – 100%, kod posve zdravih osoba od 98 – 100%. Vrijednosti manje od 94% ukazuju na hipoksiju, a vrijednosti manje od 90% treba liječiti.

Pulsni oksimetar koriste prvenstveno osobe s opstruktivnim bolestima pluća (poput KOPB-a), drugim dišnim bolestima, osobe sa srčanim bolestima, osobe koje pate od apneje i pretile osobe, te sportaši i osobe koje borave na visokim nadmorskim visinama.

Osobama oboljelim od bolesti COVID-19 koje se liječe kod kuće pulsni oksimetar može biti vrlo koristan. Može pravovremeno ukazati na smanjenu saturaciju (zasićenje kisikom) te mogući razvoj težeg oblika bolesti. Mjerenja zasićenosti kisikom i liječniku mogu pružiti bolji uvid u praćenju bolesnika koji se liječi kod kuće jer je značajan pad zasićenosti kisikom jedna od mogućih posljedica infekcije COVIDom-19. Praćenjem razine kisika umanjuje se rizik od razvoja težeg oblika bolesti odnosno povećava se mogućnost za pravovremenu reakciju. Mnogi liječnici smatraju kako je taj uređaj nešto što bi svatko trebao imati u kućnoj ljekarni, uz tlakomjer, toplomjer i dr.

Razina kisika mjeri se oko tri puta dnevno. U slučaju da vrijednost padne ispod 93 ili 94% potrebno je kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine. Ako padne ispod 92 % treba se javiti na hitni prijem ili pozvati Hitnu pomoć. I manji pad razine kisika povećava rizik od težih komplikacija bolesti i umiranja.
Problem je u tome što se osoba kraće vrijeme subjektivno može osjećati dobro, što često usporava reakciju koja je ključna za pružanje pravodobne pomoći i liječenja. Aplikacije na mobitelima treba izbjegavati jer još uvijek nema potvrde o njihovoj pouzdanosti.

Pulsni oksimetar može se nabaviti u bolje opskrbljenim ljekarnama. Cijena mu se kreće oko 300 kuna. Važno je uređaj kupiti od provjerenih dobavljača i potom ga pravilno i redovito koristiti.
O svemu navedenom najbolje je savjetovati se sa svojim obiteljskim liječnikom.

Lorena Bosnar dr. med.

Photos courtesy of Pixabay

Pridruži se raspravi
Vrata zdravlja