Ljetni vodič za zaštitu kože

Ljeto je vrijeme kada uživamo na plaži, bazenu ili na otvorenom, no sunce može biti nemilosrdno prema našoj koži. Kako bismo spriječili opekline, prijevremeno starenje i smanjili rizik od raka kože, važno je pravilno zaštititi kožu tijekom ljetnih mjeseci. Donosimo vam sveobuhvatan vodič za zaštitu kože tijekom ljeta.

1. Koristite kremu za sunčanje

Jedan od najvažnijih koraka u zaštiti kože je korištenje kreme za sunčanje. Birajte proizvode sa širokim spektrom zaštite (UVA i UVB) i minimalnim faktorom zaštite (SPF) 30. Nanesite kremu za sunčanje 15-30 minuta prije izlaska na sunce i obavezno je ponovno nanesite svaka dva sata, kao i nakon plivanja ili znojenja.

2. Nosite zaštitnu odjeću

Osim kreme za sunčanje, zaštitna odjeća može biti vrlo učinkovita u zaštiti od sunca. Birajte lagane, dugačke rukave i hlače, te šešire širokog oboda koji pružaju sjenu za lice, uši i vrat. Sunčane naočale s UV zaštitom također su neophodne za zaštitu očiju.

3. Izbjegavajte sunce u najjačem periodu

Sunčeve zrake su najjače između 10 sati ujutro i 4 sata popodne. Pokušajte boraviti u sjeni ili unutra tijekom tog razdoblja. Ako morate biti vani, poduzmite dodatne mjere zaštite kao što su nanošenje dodatne kreme za sunčanje i nošenje zaštitne odjeće.

4. Hidratacija je ključna

Sunce i toplina mogu uzrokovati dehidraciju, što može dodatno oštetiti vašu kožu. Pijte puno vode kako biste ostali hidratizirani i kako bi vaša koža bila zdrava. Također, koristite hidratantne kreme i losione kako biste održali kožu hidratiziranom.

5. Pazite na osjetljive dijelove tijela

Neki dijelovi tijela su posebno osjetljivi na sunce, poput usana, ušiju, vrata, vlasišta i stopala. Ne zaboravite nanijeti kremu za sunčanje na ove dijelove tijela i redovito ih provjeravajte za znakove opekotina ili oštećenja.

6. Primjena nakon sunčanja

Nakon izlaganja suncu, važno je pravilno se brinuti o koži. Koristite proizvode za njegu kože nakon sunčanja koji sadrže aloe veru ili druge umirujuće sastojke kako biste ublažili crvenilo i opekotine. Također, hladni oblozi i tuširanje hladnom vodom mogu pomoći u smirivanju kože.

7. Redovito pregledavajte kožu

Redoviti samopregledi kože mogu vam pomoći u otkrivanju ranih znakova oštećenja od sunca ili raka kože. Obratite pažnju na nove ili promijenjene madeže, mrlje ili izrasline. Ako primijetite bilo kakve promjene, odmah se obratite dermatologu.

8. Zdrava prehrana za zdravu kožu

Zdrava prehrana bogata antioksidansima može pomoći u zaštiti vaše kože od oštećenja uzrokovanih suncem. Konzumirajte puno voća i povrća, osobito onog bogatog vitaminima C i E, kao što su citrusi, bobičasto voće, orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće.


Zaštita kože tijekom ljeta zahtijeva malo dodatne pažnje, ali se isplati za dugoročno zdravlje vaše kože. Pridržavajte se ovih savjeta kako biste spriječili opekline, prijevremeno starenje i smanjili rizik od raka kože. Uživajte u ljetu sigurno i odgovorno, štiteći svoju kožu od štetnih učinaka sunca.

Napisala: Maja Madaras

Vrata zdravlja