Metode kontracepcije

Kontracepcija podrazumijeva sve metode i sredstva koje sprečavaju začeće odnosno trudnoću, a neke od metoda sprečavaju i prijenos spolno prenosivih infekcija (SPI).

Prilikom primjene bilo kojeg sredstva važno je poznavati svoje tijelo, želje i stavove, te na temelju dinamike i načina spolnog života, općeg zdravstvenog i ginekološkog stanja, medicinskih nalaza, laboratorijskih vrijednosti, ostvarenog roditeljstva, želje za roditeljstvom i načina života odabrati odgovarajuće sredstvo. Bitno je u obzir uzeti i ocjenu dobrobiti pojedinog sredstva kao i moguće nedostatke, a po potrebi se posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

Apstinencija

Spolna apstinencija ili suzdržljivost je metoda izbora kojom se osoba dobrovoljno odlučuje na odricanje od jednog ili svih aspekata spolne aktivnosti. Jedina metoda koja potpuno štiti od neplanirane trudnoće i spolno prenosivih bolesti je kada se osoba odluči na suzdržavanje od svih aspekata spolne aktivnosti.

Dobro je odgoditi početak stupanja u spolne odnose za kasniju životnu dob, jer rani spolni odnosi donose rizike za zdravlje. Apstinencija je dobra opcija za sve koji žele sa sigurnošću  izbjeći rizike koje nose spolni odnosi te se fokusirati na odnos s partnerom, školu, fakultet, posao, prijatelje, hobije, sport itd., bez opterećenja koje spolni odnos u mladoj dobi nosi sa sobom.

Povremena apstinencija
Apstinencija može biti i povremena, kada se izbjegavaju spolni odnosi u vrijeme očekivane ovulacije. Ta metoda kao temelj procjene plodnog razdoblja koristi prirodne pojave u tijelu žene koje se odvijaju tijekom menstruacijskog ciklusa (kalendarska ili Knauss i Oginova metoda, metoda praćenja cervikalne sluzi ili Billingsova metoda, simptotermalna metoda, mjerenje bazalne temperature) i izbjegavanju spolnih odnosa u vrijeme “plodnih dana”. Povremena apstinencija radi sprečavanja trudnoće je niske djelotvornosti, pogotovo za mlade djevojke kojima menstrualni ciklus još nije ustaljen. Ovakva metoda može biti odgovarajuća za parove koji u su dugotrajnim odnosima i ženama koje iznimno dobro poznaju svoje tijelo i imaju redovite menstruacijske cikluse bez odstupanja u trajanju ciklusa. Povremenom apstinencijom parovi nisu zaštićeni od spolno prenosivih infekcija (SPI).

Kondom

Kondom (prezervativ) je mehanička / barijerna zaštita u širokoj uporabi diljem svijeta kao vrlo dobro sredstvo koje istodobno pruža zaštitu od neplanirane trudnoće i spolno prenosivih bolesti. Kondom se koristi tijekom seksualnog odnosa bilo koje vrste: vaginalnog, oralnog ili analnog.

Tipično je napravljen od lateksa. Pruža mehaničku zaštitu i sprečava međusobni kontakt sluznica spolnih organa i kontakt sluznica s tjelesnim tekućinama (krv, ejakulat, preejakulat, vaginalna tekućina). Kondom je jednostavan za korištenje; bilo koji od partnera može ga postaviti na penis u erekciji prije početka odnosa, a skida se nakon spolnog odnosa odnosno ejakulacije. Lakoća uporabe i financijska prihvatljivost omogućuje upotrebu ovog sredstva zaštite u bilo kojim uvjetima i to podjednako za oba partnera.

Djelotvornost mu je od 85 % (kod prosječnog načina korištenja) do 98 % (kod idealnog korištenja koje uključuje pravilno čuvanje, otvaranje, stavljanje te ispravan rok trajanja).  Kondomi ne mogu spriječiti prijenos SPI-a koje uzrokuju promjene na koži koju kondom ne prekriva kao što je HPV infekcija, ali i u tom slučaju značajno smanjuju vjerojatnost prijenosa.

Najbolje ga je čuvati u kutijici, a ne hlačama ili novčaniku, da se ne bi oštetio. Prilikom otvaranja omota od kondoma treba pripaziti na oštre predmete da se ne bi oštetio. Ako niste sigurni koja je ispravna strana, pomoći će trik da puhnete u vršak te će se on odmotati prema pravoj strani. Prije stavljanja na penis treba stisnuti vrh kondoma s dva prsta (da ne ostane zraka) i zatim drugom rukom razmotati kondom do kraja penisa.

Kondom se preporučuje za upotrebu svima, pa tako i adolescentima. Neškodljiv je, ne sadrži hormone i za njegovo korištenje nije potreban pregled ili uputnica. Cijena kutijice kondoma koja sadrži tri komada je oko 15 – 20 kn.

Savjetuje se uvježbavanje postavljanja kondoma na erektilni penis u cilju stjecanja iskustva (pravilna uporaba kondoma) prije spolnog odnosa.

Kondom treba koristiti pravilno i dosljedno. Pri svakom odnosu treba koristiti novi kondom te paziti na rok uporabe i kvalitetu. Ako se uz kondom koristi dodatni lubrikant odnosno ovlaživač (sam kondom već sadrži lubrikant), treba koristiti onaj koji je odgovarajući – na vodenoj ili silikonskoj bazi, jer lubrikanti na bazi ulja (vazelin, razna ulja ili kreme) mogu oštetiti kondom.

Više o kontracepciji i uporabi kondoma u člancima Kontracepcija i Savjeti o pravilnoj upotrebi kondoma.

Nakon korištenja kondom treba baciti u kantu za otpad. Kondomi su namijenjeni jednokratnoj uporabi pa ih se ne smije pokušavati ponovno koristiti  jer u tom slučaju više ne štite.

PREDNOSTI: štiti od neplanirane trudnoće i SPI-a, jednostavno se koristi, jeftin je, nema nuspojava i kontraindikacija, nije potrebna uputnica i pregled, dostupan je svima;

NEDOSTACI: postoji mogućnost da ga se nepravilno koristi, ponekad treba vremena da se usavrši upotreba kondoma;

Ženski kondom – femidom

Sve što je navedeno za kondom odnosi se i na uporabu femidoma, ženskog kondoma odnosno prezervativa. Femidom se koristi kao barijera tijekom spolnog odnosa koja sprečava neplaniranu trudnoću i smanjuje rizik zaraze spolno prenosivim infekcijama. Umeće se u rodnicu  pokrivajući taj dio ženskog spolovila. Premda mu je učinkovitost 79 %, femidom zamišljen kao ženski kondom nije saživio.

Ne preporučuje se istodobno korištenje muškog i ženskog kondoma kao ni dva muška kondoma u svrhu bolje zaštite, jer se time povećava vjerojatnost pucanja.

Femidom izgledom podsjeća na muški kondom, samo što je širi i duži te na svakom kraju ima fleksibilni prsten. Na strani gdje je kondom zatvoren prsten služi tome da kondom ne ispadne iz rodnice. Na otvorenoj strani se nalazi veći prsten koji se fiksira s vanjske strane stidnih usana i time štiti i od spolno prenosivih bolesti.

Jednostavan je za korištenje, iako nešto kompliciraniji od muškog kondoma. Preporučuje se za korištenje svima, pa tako i adolescentima. Cijena paketa koji sadrži tri komada je oko 50 kn.

PREDNOSTI: ne sadrži hormone, smanjuje rizik i od zaraze spolno prenosivim infekcijama, za korištenje ne treba liječnički pregled ili uputnica, može se staviti u rodnicu i nekoliko sati prije spolnog odnosa;

NEDOSTACI: nije svima dostupan, manje učinkovit od muškog kondoma;

Hormonska kontracepcija

Hormonska kontracepcija je najčešća u obliku tableta koje se uzimaju 21 dan u otprilike isto vrijeme da bi se spriječila neplanirana trudnoća. Ova vrsta kontracepcije ne spreečava zarazu spolno prenosivim infekcijama. Tablete sadrže hormone estrogen i progesteron koji utječu na sprečavanje lučenja gonadotropina, čime se postiže sprečavanje ovulacije.

Prva tableta se uzima prvi dan menstruacije. Većina pakiranja sadrži 21 tabletu, nakon čega se radi 7 dana stanke, tijekom koje se javlja krvarenje. U novije vrijeme se uzimanje tableta produžilo na 28 dana, uvedene su tablete bez aktivne tvari koje se uzimaju tijekom menstrualnog krvarenja kako bi se osigurao kontinuitet uzimanja ove vrste kontracepcije.

Prije uporabe hormonske kontracepcije potrebno je u dogovoru s liječnikom (školski liječnik, liječnik obiteljske medicine, ginekolog) obaviti laboratorijsku obradu (kompletna krvna slika, jetreni testovi, koagulogram) da bi se ustanovilo postoji li mogući rizik stvaranja krvnih ugrušaka i drugih neželjenih posljedica, u kojem slučaju žena ne smije uzimati ovu kontracepciju.
Djelotvornost metode je oko 99 %. Cijena je prosječno oko 70 kn.

PREDNOSTI: pouzdan način sprečavanja neplanirane trudnoće, smanjuju rizik određenih vrsta karcinoma, jednostavne su za korištenje;

NEDOSTACI: prije početka korištenja potreban je liječnički pregled i recept, ne sprečavaju zarazu spolno prenosivim infekcijama, kod nepravilnog uzimanja ili nekog  od sljedećih razloga: jaki proljevi/povraćanje nekoliko sati nakon uzimanja tablete, korištenje antibiotika, barbiturata i lijekova za liječenje epilepsije, može biti smanjena učinkovitost, povećavan rizik određenih kardiovaskularnih poremećaja (ali to je jako rijetko kod mladih žena);

Više o hormonskoj kontracepciji u članku Hormonska kontracepcija

Dijafragma

Dijafragma je sredstvo za sprečavanje neplanirane trudnoće koje se umeće u rodnicu i mehanički sprečava oplodnju.

Za poboljšanje učinkovitosti uz nju se preporučuje koristiti spermicid (kemijsko sredstvo koje onesposobljava spermije da oplode jajne stanice) tako da se spermicid stavi na dijafragmu prije nego je se umetne u rodnicu. U slučaju ponovljenih odnosa, potrebno je unijeti dodatnu količinu spermicida.

Dijafragma izgleda kao deblja elastična gumena opna (kapica u obliku kupole s elastičnim rubom) Za upotrebu dijafragme je potreban pregled kod ginekologa, koji će odrediti potrebnu veličinu dijafragme i podučiti ženu kako je umetnuti i izvaditi. Nakon toga je dijafragmu potrebno kupiti u ljekarni. Najčešće je potrebno nekoliko puta vježbati način umetanja.

Dijafragma se stavlja u rodnicu prije spolnog odnosa da pokrije vrat maternice i tako spriječi spermije da uđu u maternicu. Može se staviti u rodnicu nekoliko sati prije spolnog odnosa – do 6 h prije odnosa, a vadi se 6 do 8 sati nakon odnosa. Ne smije ostati u rodnici duže od 12 sati. Dijafragma se ne koristi za vrijeme mjesečnice. Nakon korištenja se dijafragma opere i sprema u originalnu kutijicu. Prije korištenja je potrebno provjeriti da nije oštećena.

Da bi ova metoda kontracepcije bila učinkovita treba steći vještinu pravilnog korištenja i postavljanja. Djelotvornost metode je od 84 % (uobičajena upotreba) do 94 % (idealna upotreba).

PREDNOSTI: ne sadrži hormone, može biti dobar izbor za žene koje imaju rjeđe spolne odnose jer se koristi samo za vrijeme spolnog odnosa, rok trajanja je 2 – 3 godine,

NEDOSTACI: manja učinkovitost od nekih drugih metoda, može povećati sklonost vaginozama i urinarnim infekcijama, nije učinkovita u sprečavanju zaraza od spolno prenosivih infekcija, prije korištenja je potreban je pregled liječnika;

Maternični uložak – spirala

Spirala je sredstvo u obliku slova T (plastični ili metalni umetak) koji liječnik umeće u maternicu žene radi sprečavanja neplanirane trudnoće. Njome se žena ne štiti od spolno prenosivih infekcija. Dva su tipa spirale – bakrena (sadrži bakar ) i hormonalna (oslobađa hormon progesteron). Hormonalna spirala u maternici otpušta hormone, dok bakrena ne sadrži hormone. Spiralu u maternicu postavlja odnosno uklanja liječnik ginekolog u liječničkoj ordinaciji (specijalist ginekologije). Postupak je bezbolan, a uložak može ostati u maternici do pet godina. Spiralu mogu koristiti i žene koje nisu još rađale. Djelotvornost metode je veća od 99 %.

Procjena o primjeni spirale koji luči bakrene ione ili hormon progesteron ovisi o brojnim čimbenicima, kako zdravstvenom stanju (prisutnost upala, česta promjena partnera, prijašnje operacije, upalna zdjelična bolest, miomi, endometrioza, druge prisutne bolesti…) tako i o željama žene vezano za menstrualna krvarenja (dinamičnije ili manje dinamične menstruacije ili čak potpuni izostanak krvarenja). Prije odabira spirale kao kontraceptivnog sredstva važan je uredan ginekološki nalaz (uredan papa obrisak, uredni obrisci na spolno prenosive bakterije ), a nikako se ne preporučuje ženama koje su preboljele zdjeličnu upalnu bolest i izvanmaterničnu trudnoću.

PREDNOSTI: jedna od najdjelotvornijih metoda za sprečavanje trudnoće, daje dugotrajnu zaštitu od trudnoće, odmah po uklanjanju se vraća sposobnost začeća;

NEDOSTACI: jednokratno veća cijena, ne štiti od spolno prenosivih infekcija, povećava rizik od upalne zdjelične bolesti ako je osoba izložena spolno prenosivim infekcijama, većina žena osjeća bol i nelagodu nekoliko dana nakon postavljanja spirale;

Prirodne metode kontracepcije

Prirodne metode sprečavanja začeća se temelje na praćenju različitih fizičkih znakova ženskog tijela te suzdržavanju od spolnih odnosa tijekom plodnog razdoblja žene. Određivanje plodnog razdoblja se temelji na praćenju menstrualnog ciklusa i utvrđivanju vremena ovulacije, tj. ženinog plodnog razdoblja. u kojem se suzdrža od spolnih odnosa.
Ove metode ne štite od spolno prenosivih infekcija, a djelotvornost u sprečavanju neplanirane trudnoće im je 80 %.

Da bi prirodne metode bile učinkovite, žena treba imati pravilan ciklus i vrlo dobro poznavati svoje tijelo (ne mogu ih koristiti djevojke s neredovitim ciklusima kao i sve mlade djevojke kod kojih je prošlo premalo vremena od prve menstruacije da bi mogle dobro poznavati svoj menstrualni ciklus). Prvenstveno se preporučuju za ostvarivanje željene trudnoće, a ne za zaštitu od neplanirane trudnoće.

Vrste prirodnih metoda su:  metoda mjerenja bazalne temperature, metoda praćenja cervikalne sluzi (Billingsova metoda), kalendarska metoda (Knauss i Oginova metoda) i simptotermalna metoda.

Praćenje vaginalne sluzi zove se i Billingsova ovulacijska metoda, a može se primjenjivati kod žena koje imaju redovite menstrualne cikluse. Svaki dan žena pregledava svoj vaginalni iscjedak koji se mijenja (boja, tekstura i količina) tijekom menstrualnog ciklusa. Savjet je da se posavjetujete s liječnikom prije početka korištenja ove metode da biste dobili detaljne upute kako je ispravno provoditi.

Mjerenje bazalne temperature mogu koristiti i žene koje imaju nepravilne menstracijske cikluse. Tjelesna temperatura se mjeri svaki dan odmah nakon bušenja, prije ustajanja iz kreveta. Porast tjelesne temperature govori o tome da se dogodila ovulacija.

Pouzdanost ovih metoda je bolja što se tiče zanošenja, a relativno slaba kao metoda kontracepcije.

PREDNOSTI: nema troškova, potpuno neškodljive, žena upoznaje svoje tijelo;

NEDOSTACI: niska djelotvornost za sprečavanje trudnoće, ne štite od spolno prenosivih infekcija, ne mogu ih koristiti žene s neredovitim menstrualnim ciklusima, zahtijevaju svakodnevni angažman, određena stanja (stres, bolest, upale, manjak sna) mogu utjecati na znakove koji se prate;

Prekinuti snošaj (coitus interruptus)

Prekinuti snošaj je način sprečavanja neplanirane trudnoće na način da se penis izvadi iz rodnice neposredno prije nego muškarac ejakulira. Ne štiti od SPI. Ako se ispravno koristi, učinkovitost je oko 90 %, ali je posebno kod mladih ponekad vrlo teško ispravno koristiti ovu metodu pa se ne preporučuje koristiti je kod adolescenata. Realna učinkovitost je oko 73 – 78 %. Zvuči jednostavno, no u stvarnosti je ovo vrlo nepouzdana metoda zaštite,  jer zahtijeva da muškarac zadrži potpunu kontrolu nad ejakulacijom – baš svaki put. Osim toga, mala količina spermija može isteći i prije ejakulacije i dovesti do začeća ili zaraze nekom spolno prenosivom bolesti.

PREDNOSTI: nema troškova, može se koristiti kao dodatna metoda koja povećava učinkovitost ostalih metoda (kondom, dijafragma);

NEDOSTACI: niska djelotvornost za sprečavanje trudnoće, ne štiti od spolno prenosivih infekcija, zahtijeva visoku razinu samokontrole kod muškarca, može uzrokovati stres kod osobe (zbog moguće trudnoće i prijenosa infekcija) te se time i smanjuje kvaliteta spolnog odnosa. Iznimno rijetko, ejakulacijom sjemene tekućine na vanjskom spolovilu žene može doći do ostvarivanja trudnoće; 

Spermicidna sredstva

Spermicidna sredstva su kemijska sredstva koje uništavaju spermije i na taj način sprečavaju oplodnju. Mogu biti u obliku gela, kreme, spužvice ili pjene. Unose se u vaginu prije početka spolnog odnosa. Danas se najčešće koriste kao dodatna metoda koja povećava razinu zaštite od neplanirane trudnoće (npr. uz upotrebu dijafragme). Navedena sredstva ne štite od spolno prenosivih infekcija. Ako se koriste kao jedina kontraceptivna metoda, učinkovitost im je oko 71 %. Prije korištenja ne zaboravite provjeriti rok valjanosti.

PREDNOSTI: jednostavno korištenje, može se koristiti kao dodatna metoda koja povećava učinkovitost ostalih metoda (kondom, dijafragma..);

NEDOSTACI: niska djelotvornost za sprečavanje trudnoće, ne štiti od spolno prenosivih infekcija, može izazvati iritaciju vaginalne sluznice i penisa – posebno ako se učestalo koristi, a time se povećava i rizik infekcije spolno prenosivim bolestima; 

Metoda trajne kontracepcije – sterilizacija

Sterilizacija je kirurška tehnika kontracepcije kojom se operativnim putem ženu ili muškarca učini neplodnima. To je trajna metoda; povratak plodnosti je vrlo težak ili nemoguć (ovisno o metodi). Za izvođenje operativnog zahvata sterilizacije pacijenti moraju zadovoljiti pojedine uvjete (životna dob, ostvarene trudnoće). U Hrvatskoj postoje zakonski uvjeti da bi osoba mogla odabrati ovu metodu kontracepcije, među kojima je i napunjenih 35 godina života.

Sterilizacija žene (podvezivanje jajovoda) ili muškarca (presjecanje sjemenih kanalića – vazektomija) su iznimno rijetke metode kontracepecije u našem podneblju. Premda  apsolutno štite od trudnoće (djelotvornost 99,5 – 99,9 %), ne štite i od spolno prenosivih infekcija.

Hitna postkoitalna kontracepcija – pilula za dan poslije

Hitna kontracepcija se može koristiti kao metoda zaštite od neplanirane trudnoće ako ste imali nezaštićen spolni odnos neposredno prije ili za vrijeme ovulacije, no ne štiti od spolno prenosivih infekcija. Nezaštićeni spolni odnos podrazumijeva potpuno nezaštićeni odnos ili zatajenje kontracepcijske metode (pucanje, skliznuće kondoma, propuštena tableta za redovitu kontracepciju, prekinuti odnos bez kondoma itd.).. Hitna kontracepcija je kratkoročno uzimanje hormonskih preparata.

To je pilula koja sadrži hormone, a djeluje tako da odgađa ovulaciju za 2 – 3 dana. Treba se uzeti što prije, a najduže do tri dana nakon nezaštićenog odnosa, jer se time povećavaju šanse za djelotvorno sprečavanje trudnoće. Postoji i pilula koja se može uzeti do pet dana nakon odnosa.

Radi savjeta se nakon nezaštićenog spolnog odnosa treba u što kraćem roku javiti liječniku (ginekologu, liječniku obiteljske medicine, učenici i redovni studenti nadležnom liječniku školske medicine) ili ljekarniku. Tablete za hitnu kontracepciju se izdaju bez recepta u ljekarnama. Procijeni li ljekarnik da za to postoje razlozi, pacijenticu može uputiti liječniku.

Bitno je istaknuti da ova metoda ne može spriječiti već postojeću trudnoću, dakle nije sredstvo za pobačaj. Ne postoji dobno ograničenje za uzimanje hitne kontracepcije. Ne može se odrediti točna razina učinkovitosti, ali prema većini istraživanja ona je 89 – 98,5 %. Ponekad izaziva nuspojave kao što su povraćanje, mučnina, glavobolja, osjetljivost dojki i umor. Tablete za hitnu kontracepciju ne utječu na daljnju plodnost žene i ne mogu zamijeniti redovitu kontracepciju.

PREDNOSTI: uobičajene kontraindikacije za kontraceptivne tablete se ne odnose na hitnu kontracepciju, visoko je učinkovita ako se uzme u kratkom vremenskom razdoblju nakon nezaštićenog spolnog odnosa, nema dugoročnih neželjenih; posljedica.

NEDOSTACI:  ne sprečava spolno prenosive infekcije;

O hitnoj postkoitalnoj kontracepciji pročitajte i u člancima: Kontracepcija  i Hitna kontracepcija / pilula za dan poslije .

Tekst preuzet s portala Spolno zdravlje
Izvor članka: http://javno-zdravlje.hr/metode-kontracepcije/

Vrata zdravlja