Namirnice koje pomažu kod povišenog krvnog tlaka

U oko 90% slučajeva povišenog krvnog tlaka riječ o tzv. esencijalnoj ili primarnoj hipertenziji čiji uzrok nije poznat i vjeruje se da na nastanak bolesti vjerojatno utječe više različitih faktora (genetika, pušenje, pretilost, stres, nezdrava prehrana, manjak kretanja i tjelovježbe). koliko je uzrok poznat, stanje nazivamo  sekundarnom hipertenzijom. 

Rhythm, Curve, Patient, Holistic, Ecg, Cross, Pulse

U 5-10% slučajeva povišenog krvnog tlaka uzrok su bubrežne bolesti, u 1- 2% slučajeva uzrok je neki hormonski poremećaj ili uzimanje određenih lijekova, a vrlo rijetki uzrok povišenog krvnog tlaka je feokromocitom, tumor nadbubrežne žlijezde koji luči hormone adrenalin i noradrenalin.

U nastanku povišenog krvnog tlaka, posebno kod osoba s naslijeđenom sklonošću, značajnu ulogu ima način života. Veća je vjerojatnost da ćemo patiti od povišenog tlaka ukoliko imamo prekomjernu tjelesnu težinu, nedovoljno se  krećemo, živimo stresno, uživamo prekomjerne količine alkohola i unosimo previše soli u organizam. 

Kad je riječ o stresu vrlo je važno naglasiti da se krvni tlak u akutnom stresu povisuje samo privremeno, a  prestankom stresne situacije vraća se u normalu. Kod kroničnog stresa slika je značajno drugačija.

Brojni su dokazi da promjenom načina života, prvenstveno uvođenjem umjerene tjelesne aktivnosti u svakodnevni život te brigom o tome da prehrana bude ujednačena i zdrava dolazi do značajnog poboljšanja i normaliziranja krvnog tlaka.

Neke namirnice sadrže tvari koje snižavaju tlak. U nastavku teksta navest ćemo najznačajnije.

Celery, Vegetable, Food, Diet, Fresh, Organic

Celer
U našem narodu postoji izreka: “Gdo na srcu ima feler, navek mora jesti celer”. Ova namirnica sadrži sadrži 3-n-butil-ftalid, tvar koja mu daje aromu i, između ostalog, uspješno snižava krvni tlak. Uvođenjem celera (korijena, stabljike i lista) u svakodnevnu prehranu možemo sniziti i normalizirati krvni tlak. Treba paziti da ne pretjeramo s konzumacijom celera jer on u svom sastavu sadrži i natrij koji može posljedično povisiti krvni tlak. Idealna količina kojoj bismo mogli postići efekt sniženja tlaka su približno dvije stabljike celera dnevno, od kojih svaka sadrži oko 35 mg natrija (vrlo malu količina natrija). Celer je vrlo vrijedna i ljekovita biljka.

Vitamin C
Unosom dovoljno vitamina C također možemo u određenoj mjeri sniziti visoki tlak. Vitamin C djeluje kao diuretik, što uzrokuje da bubrezi uklanjaju više natrija i vode iz tijela, a stjenke krvnih žila se opuštaju. Vitamin C poboljšava endotelnu funkciju nježnih stjenki arterija, održavajući elastičnost i rješavanje mikro pukotina u žilama koje dovode do formiranja arterijskog plaka. Preporuka je konzumirati svježe voće i povrće bogato vitaminom C.

Garlic, Bulb, Clove, Cloves, Skin, Close-Up, Details

Češnjak
Konzumacija češnjaka nije novi trend u zdravom življenju. Smatra se kako češnjak stimulira stvaranje dušikovog oksida i vodikovog sulfida, koji potiču opuštanje krvnih žila posljedica čega je – niži tlak.  Češnjak se preporuča u svakodnevnoj prehrani osoba sklonima obolijevanju od povišenog krvnog tlaka, svježi ili kuhani ili u obliku kapsula.

Plava riba
Preporuka je u redovitu prehranu uvesti plavu, masnu ribu, bogatu omega-3-masnim kiselinama:  skušu, inćune, sardine i tunu, svježe ili konzervirane, dva do tri puta tjedno.

Namirnice bogate kalcijem i kalijem
Mlijeko i mliječni proizvodi preporučuju se u svakodnevnoj prehrani kao izvor kalcija. Uz njih preporuča se i upotreba namirnica bogatih kalijem (poput rajčica i banana).

Važno je naglasiti da sve navedene namirnice treba konzumirati u umjerenim količinama! Idealno bi bilo jesti više manjih obroka dnevno, a zadnji obrok konzumirati nekoliko sati prije spavanja. 

Važna napomena!
Kad je zdravlje u pitanju uvijek je važno savjetovati se s obiteljskim liječnikom. Neke, inače ljekovite, namirnice mogu biti štetne u kombinaciji s nekim lijekom, u velikim količinama ili za određenih zdravstvenih stanja.
Također je važno znati da dobre namirnice neće puno pomoći ako ne prakticiramo zdrave izbore u drugim životnim područjima (ako ne brinemo za svoje mentalno zdravlje, ne krećemo se dovoljno i dr.).

Antonija Pleša
Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

Photos courtesy of Pixabay

Vrata zdravlja