Opuštanje tehnikom vizualizacije

Tehnikom opuštanja vizualizacijom možemo si pomoći kada smo pod stresom ili u lošem raspoloženju. U današnjem zaposlenom i konstantno brzom načinu života, svaki dan savršena je prilika za isprobavati i koristiti tehniku vizualizacije. Na taj način možemo se odmoriti, objektivnije sagledati situaciju u kojoj se nalazimo te iskoristiti to vrijeme da zahvalimo na svemu dobrome što imamo i s čime smo se susreli do sad u danu.

Tehnika vizualizacije idealan je način da zastanemo i zamislimo pozitivan ishod kojem se nadamo te ugodne emocije koje ćemo doživjeti kad situacija koja nas straši prođe. To neće u potpunosti maknuti našu eventualnu anksioznost i nelagodu, ali činjenica je da navedena tehnika zaista funkcionira i pomaže.

Opuštanje vizualizacijom tehnika je pri kojoj osoba stvara određene slike u mislima kako bi se opustila te smanjila tjeskobu i nervozu, a koristi se i u psihoterapiji (KBT, Gestalt psihoterapija, psihodinamski pristup).Vizualizacijom se misli usmjeravaju u određenom smjeru s namjerom postizanja nekog osjećaja, na primjer opuštanja i smirivanja osobe ili ostvarivanja nekog cilja (u sportu, javnom nastupu, pristupu ispitu), a koji inače izaziva povišenu anksioznost.

Mnogo je pozitivnih učinaka korištenja vizualizacije, na primjer pridonosi opuštanju pojedinca. Pruža spokoj i mir, makar na nekoliko minuta u kojima se pojedinac posveti vizualizaciji i isključi stvarni svijet. Potiče osjećaj kontrole i samoučinkovitosti kod ljudi. Povećava kreativnost i potiče korištenje mašte. Smanjuje anksioznost i napetost te pomaže u rješavanju problema. Također, vrlo je korisna tehnika kod donošenja odluka. Na primjer, nalazimo se na raskrižju, imamo pred sobom dvije jednako privlačne opcije. Vizualizacijom se možemo zamisliti  u obje opcije, obje situacije te donijeti odluku koja će nam više odgovarati i s kojom ćemo biti zadovoljniji.

Razlikujemo nekoliko vrsta opuštanja vizualizacijom:

  1. Mentalno zamišljanje – fokusiranje na živu mentalnu sliku nekog iskustva iz vlastitog života
  2. Pozitivno zamišljanje – vizualiziranje bilo koje ugodne scene ili prisjećanje ugodnog osjećaja
  3. Zamišljanje uvježbavanja cilja ili suočavanja – zamišljanje uspješnog izvršavanja svakog koraka nekog zadatka

Ukoliko želiš isprobati tehniku vizualizacije, možeš slijediti niže navedene korake.

1. Odvoji nekoliko minuta te budi sam/a u tišini.

2. Zamisli mjesto koje te opušta; šuma, plaža, more i valovi, livade i zelenilo, mir, tišina.

3. Zamisli da si tamo i promatraj što sve vidiš, gdje se nalaziš, što dotičeš, čuješ, mirišeš…

4. Zaboravi na sve brige, fokusiraj se na to kako se osjećaš u tom trenutku, zapamti ga i uživaj.

5. Podsjeti se da si sposoban/na za sve što naumiš i da si dosad nadvladao/la mnoge izazove.

6. Vrati se u stvarnost, pogledaj oko sebe, napravi plan za razrješenje onoga što te tišti i djeluj. Možeš sve!

Nadamo se da će ti tehnika vizualizacije služiti!

Napisala: Lucija Herman

Fotografija: Pixabay

Vrata zdravlja