Pisanjem do samopouzdanja

„Ne mogu više ovako, ne vjerujem u sebe… Nisam do sada ništa postigao/la u životu…Ja tako malo vrijedim, potpuno sam nevidljiv/a u ovom svijetu „.To su rečenice koje tako često čujemo u današnje vrijeme, gotovo su postala svakodnevna komunikacija nas sa drugima ili samih sa sobom.

No, evo primjera. Počnite pisati, bilo poeziju, bilo prozu, dnevnik, bilo što što vam padne na pamet.

Sve ono što ne biste izgovorili usnama, stavite na komad papira, olakšajte si dušu i tako ćete i najbolje upoznati sebe i dubinu svoje duše.

PISANJE KAO MOĆ

Pisanjem možete obogatiti sebe ali i živote drugih.  Možete svoje iskustvo podijeliti s drugima i tako nekome pomoći da sebi pomogne. Možete potaknuti nekoga da počne raditi isto i staviti nekome osmijeh na lice.

Pisanjem možete donijeti ljubav u nečiji život, jer samo jedna topla ohrabrujuća riječ može biti pokretač nečijeg života.

Evo primjera: Počela sam pisati poeziju posvećenu osobama koje su teško bolesne, koje se teško bore sa sobom i teškoćama kroz koje prolaze.  I znate što? Njihov osmijeh nakon što su te iste osobe pročitale moju poeziju, postao je poseban, jedinstven, ohrabrujući i za druge. Osjećale su da nisu same, da je netko uz njih i njihov teret koji nose u sebi je postao bar malo lakši. Čak im se i samopouzdanje itekako podiglo.

KAKO POČETI?

Dovoljno je pronaći motivaciju negdje duboko u sebi, oko sebe, i jednostavno krenuti na ovaj način:

  1. Razmisliti o cilju svog pisanja
  2. Staviti na papir svoje misli, ideje
  3. Zatim te iste misli pretvoriti u rečenice
  4. Vjerovati u sebe i u moć svog pisanja
  5. Ne odustajati već nastavljati korak po korak
  6. Na putu do cilja svog pisanja upoznati sebe jer kroz svaku rečenicu koju napišemo upoznajemo sebe
  7. Pogledati rezultat svake svoje napisane riječi

Kad neke rečenice ne možemo izgovoriti usnama, već ih staviti na papir, to je idealna prilika da upoznamo sami sebe i da nam se izgradi samopouzdanje.

U trenucima u kojima smišljamo rečenice koje ćemo napisati, gradimo jedan djelić sebe koji nam je potreban za bolje sutra.

PISANA RIJEČ KAO LIJEK ZA DUŠU

Vjerujte mi, jedna topla napisana riječ upućene nekome pa čak i sebi, je idealan lijek za dušu.

Ta ista čarobna riječ je dovoljno snažna da podigne samopouzdanje i vama koji pišete i onima kojima su riječi upućene.

Zato, krenite graditi samopouzdanje pišući jer tako mijenjate svoj svijet na bolje i svijet onih koji budu jednog dana pročitali vaše napisane riječi.

Pisanje je davanje sebe i svoje duše a također i kreacija osmijeha na nečijeg licu…

Napisala: Danijela Ćuk

Fotografija: Pixabay

Vrata zdravlja