Pravilno uzimanje lijekova za tlak

Povišeni krvni tlak često se naziva i „tihim ubojicom“. Pitate se zašto? Odgovor leži u tome što povišeni krvni tlak rijetko uzrokuje uočljive simptome i stoga može dugo vremena ostati neprepoznat. U većine ljudi, simptomi se primijete tek kada dođe do nastanka određenih promjena u srcu i krvožilnom sustavu. 

Liječenje povišenog krvnog tlaka dijeli se na nefarmakološko i farmakološko (lijekovi). Nefarmakološko liječenje uključuje promjenu životnih navika, što se prvenstveno odnosi na  regulaciju tjelesne težine, pravilnu i uravnoteženu prehranu uz smanjeni unos soli, redovitu i primjerenu fizičku aktivnost i rad na sebi (posebno na tehnikama suočavanja i nošenja sa stresom), redovito praćenje vrijednosti krvnog tlaka, redovite kontrole kod obiteljskog liječnika i uzimanje propisanih lijekova.

Kod izbora lijekova za tlak (antihipertenzivi) u obzir se uzimaju izmjerene vrijednosti tlaka (pacijent vodi dnevnik tlaka kod kuće), laboratorijski nalazi, dob i zdravstveni status, ali i životni stil i suradljivost pacijenta. Radi li se o kroničnom stanju potrebna je trajna terapija i uzimanje jednog ili više lijekova od kojih se neki uzimaju jednom, a neki više puta dnevno.

U koje doba dana je preporučljivo uzimati lijekove za visoki tlak?
Raspored uzimanja terapije za povišeni krvni tlak dogovara se u suradnji s liječnikom obiteljske medicine, a uglavnom se bazira na vrijednostima krvnog tlaka zabilježenima na holteru tlaka (24h mjerenje tlaka) ili dnevniku tlaka (pacijent sam mjeri tlak 2-3 puta dnevno).

Neki antihipertenzivi uzimaju se pretežno ujutro, kao npr. diuretici (fursemid, tomid), jer dovode do učestalijeg mokrenja. Ponekad će liječnik propisati večernju terapiju, kako bi krvni tlak i preko noći ostao reguliran. Neki lijekovi se uzimaju odvojeno, a neki uz obrok, što je najbolje pročitati u uputstvima o lijeku i toga se pridržavati radi postizanja maksimalne učinkovitosti.

Također ne smijemo zaboraviti da terapiju za povišeni krvni tlak treba uzimati redovito, u pravilnim razmacima, prema uputama liječnika obiteljske medicine. Krvni tlak treba kontrolirati redovito, voditi dnevnik tlaka i u slučaju promjena u vrijednostima, obavijestiti liječnika.  

Lorena Bosnar dr. med.

Photo courtesy of Pixabay

Vrata zdravlja