Prevenirajte teškoće s mentalnim zdravljem

U zdravom tijelu zdrav je duh. Vrijedi i obratno. Moramo fizički vježbati kako bi osnažili, bili pokretljiviji i bolje se osjećali i sto tako trebamo prakticirati/vježbati i navike koje pridonose mentalnom zdravlju i jačanju kognitivnih sposobnosti. To ne mora značiti veliku promjenu. Najvažnije je pronaći aktivnosti koje nam predstavljaju zadovoljstvo i koje ćemo rado prakticirati.

Šetnja u dobrom društvu

Jedna od najjednostavnijih, a najučinkovitijih navika je šetnja. Učinimo li to u dobrom društvu, u prirodnom okruženju pojačat ćemo njen pozitivan učinak na zdravlje. Kombinacija fizičke aktivnosti, svježeg zraka i prirodnog okoliša te osjećaja bliskosti pridonijet će kako fizičkom tako i mentalnom zdravlju.  

Kratka meditacija

Kratka pauza i povratak k sebi čini čuda za zdravlje. Pomaže da se bolje nosimo sa stresom, osjećamo bolje, resetiramo. Deset minuta u tišini sa sobom, svaki dan – i nakon nekog vremena osjetit ćete veliku razliku. Pronađite svoj način meditiranja, onaj koji vama odgovara i  – samo naprijed!

Free bunch of flowers flower ostrich illustration

Vježbanje zahvalnosti

Bilo kakvo izražavanje zahvalnosti (pisanje dnevnika zahvalnosti, pisma, e- maila, poruke zahvale,  ceduljica zahvalnosti ili slično mentalno nas odmiče od loših vijesti, negativizma, kriticizma, oholosti… Sve navedeno ubojice su zadovoljstva životom. Pisanjem dnevnika zahvalnosti vježbamo pronalaziti dobro i lijepo i osjećati zahvalnost za to. Kad osjećamo zahvalnost osjećamo se dobro.

Higijena spavanja

Manjak sna povećava razne zdravstvene rizike. Zato je važno brinuti o tome da spavamo dovoljno i kvalitetno. Dobo0rm snu pridonosi njegovanje rutine spavanja i buđenja, odlasci na spavanje i buđenja u isto vrijeme u danu, na isto mjesto, u miru, bez grižnje savjesti.

Tjelovježba i kretanje

Naše je tijelo stvoreno za pokret. Umjerena i redovita tjelovježba ili dovoljno kretanja pokrenut će niz pozitivnih mehanizama u tijelu i odraziti se na cjelokupno zdravlje.

Nešto novo

Naši mentalni kapaciteti to više rastu što više učimo. To može biti učenje stranog jezika, nove društvene igre, plesa, slikanja, modeliranja, bojanja… Kombinacija učenja s društvenom komponentom jača njen učinak (npr. učenje plesa u paru ili slikanja u grupi).  

Image by Silvia from Pixabay

Vrata zdravlja