Rak dojke kod muškaraca: Razumijevanje, prevencija i liječenje

Rak dojke često se percipira kao bolest koja pogađa samo žene, ali rijetko se spominje da muškarci također mogu biti pogođeni ovom ozbiljnom dijagnozom. Iako je manje uobičajen kod muškaraca, rak dojke predstavlja stvarnu prijetnju njihovom zdravlju. Razumijevanje ove bolesti, načina prevencije i dostupnih terapija ključno je za pružanje podrške muškarcima koji se suočavaju s ovim izazovom.

Razumijevanje raka dojke kod muškaraca

Za razliku od žena, kod muškaraca rak dojke čini manje od 1% svih dijagnoza raka. Ipak, ova rijetkost ne znači da je riječ o zanemarivoj prijetnji. Muškarci imaju tkiva dojki, iako u manjem obimu nego žene, što znači da su izloženi sličnim rizicima kao i žene. Rak dojke kod muškaraca obično se dijagnosticira u kasnijim fazama, što može otežati liječenje i smanjiti izglede za potpunim oporavkom.

Faktori rizika i prevencija

Iako uzroci raka dojke kod muškaraca nisu u potpunosti razjašnjeni, postoje neki faktori rizika koji su identificirani. To uključuje genetske predispozicije, osobito mutacije gena BRCA1 i BRCA2, kao i prethodnu izloženost zračenju, visoke razine estrogena ili hormonske terapije, pretilost i konzumaciju alkohola. Prevencija raka dojke kod muškaraca uključuje redovito samopregledavanje, zdravu prehranu, održavanje zdrave tjelesne težine i izbjegavanje faktora rizika koliko je to moguće.

Rani simptomi i dijagnoza

Simptomi raka dojke kod muškaraca mogu uključivati kvržice ili oticanje u prsima, promjene u veličini ili obliku dojki, bol ili nelagodu u prsima te iscjedak iz bradavica. Važno je da muškarci obrate pozornost na ove znakove i odmah se obrate svom liječniku ako primijete bilo kakve promjene. Dijagnoza uključuje fizikalni pregled, mamografiju, ultrazvuk ili biopsiju, kako bi se potvrdila prisutnost tumora i odredila njegova priroda.

Metode liječenja

Liječenje raka dojke kod muškaraca slično je onome kod žena i može uključivati kirurški zahvat uklanjanja tumora (mastektomiju), radioterapiju, kemoterapiju, hormonsku terapiju ili ciljanu terapiju. Odluka o liječenju ovisi o stupnju bolesti, veličini tumora, prisutnosti metastaza i općem zdravstvenom stanju pacijenta. Rani početak liječenja ključan je za poboljšanje prognoze i izglede za oporavak.

Važnost podrške i svijesti

Iako je rak dojke kod muškaraca rijedak, važno je podići svijest o ovoj bolesti i pružiti podršku muškarcima koji se s njom suočavaju. Edukacija o raku dojke kod muškaraca, uključujući simptome, faktore rizika i dostupne resurse, može pomoći u ranom otkrivanju i liječenju. Također je važno osigurati emocionalnu podršku i razumijevanje za muškarce koji se suočavaju s ovom dijagnozom, te ih potaknuti da se obrate stručnjacima za pomoć i podršku.

Napisala: Maja Madaras

Vrata zdravlja