Splitting kao obrambeni mehanizam

Splitting (također nazvan crno-bijelo razmišljanje, razmišljanje u ekstremima ili razmišljanje sve ili ništa) je neuspjeh u razmišljanju osobe da spoji dihotomiju percipiranih pozitivnih i negativnih kvaliteta nečega u kohezivnu, realističnu cjelinu. To je uobičajeni obrambeni mehanizam u kojem pojedinac ima tendenciju razmišljanja u krajnostima (npr. postupci i motivacije pojedinca su dobri ili loši bez sredine). Ovoj vrsti dihotomne interpretacije suprotstavljeno je priznanje određenih nijansi poznatih kao “nijanse sive”.

Splitting stvara nestabilnost u odnosima jer se jedna osoba može promatrati ili kao personificirana vrlina ili kao personificirani mana u različito vrijeme, ovisno o tome zadovoljava li potrebe subjekta ili ga frustrira. To, zajedno sa sličnim oscilacijama u doživljaju i procjeni sebe, dovodi do kaotičnih i nestabilnih obrazaca odnosa, difuzije identiteta i promjena raspoloženja. Coaching proces može biti uvelike ometen ovim oscilacijama jer se i na terapeuta može početi gledati kao na sve dobrog ili na sve lošeg.

Kako možemo sami sebi pomoći kod crno-bijelog mišljenja?

  1. PRAKTICIRAJTE MINDFULNESS

Vrlo je važno baviti se svojim mislima bez osuđivanja. Mnogi ljudi koji razmišljaju crno-bijelo često su svjesni ove tendencije i vjerojatno se zbog toga osjećaju loše ili krivima. Iako je razumljivo, osjećaj krivnje nažalost ne rješava problem. Redovito vježbanje svjesnosti može vam pomoći da uskladite svoje misli, svoje tjelesne senzacije i da malo lakše prevladate svoje poteškoće. Biti svjestan može vam pomoći da naučite kako se nositi sa svojim mislima bez potrebe da se bavite njima.

  • NAPRAVITE POPIS DRUGIH MOGUĆNOSTI

Crno-bijelo razmišljanje često proizlazi iz nerazmišljanja o drugim perspektivama i hiperfokusiranjem na jednu određenu priču koju si stalno iznova pripovijedamo. Jedan od načina na koji to možete osporiti jest da umjesto toga navedete druge mogućnosti, dok se fokusirate na priče koji su neutralne ili pozitivne.

  • IMATE LI DOKAZ?

Ovo vam omogućuje da izravno izazovete svoje crno-bijele misli dopuštajući vam da se zapitate “Imam li dokaz da je ova okolnost crno/bijela?” Pitanja koja si možete postaviti: To je istina? Ako da, je li se ta okolnost već dogodila? Oslanjam li se na logiku ili emocije? Jesam li ikada uspio proći kroz sličnu situaciju? Ako da, kako?

  • DOBIJTE POJAŠNJENJE

Kada vam vaše crno-bijele distorzije razmišljanja pomute prosudbu, jedan doista jednostavan način da se vratite u stvarnost je da samo pitate je li to istina. Primjerice, imate problema s kolegom. Jedan od načina da dobijete pojašnjenje bio bi pitati “Hej, kolega, ponekad kad radim s tobom, osjećam se kao da si kratak sa mnom dok razgovaramo i pitam se ne iritiram li te. Je li to istina?”

  • JE LI ISTINITO, JE LI POMAŽE, JE LI LJUBAZNO?

Iskreno, vježba je prilično jednostavna i primjenjuje se na mnoge vrste kognitivnih distorzija osim razmišljanja sve ili ništa. U ovoj vježbi provucite svoje misli kroz ovaj filter. Osim ako je odgovor ‘da’ na sva tri pitanja, velike su šanse da morate preoblikovati svoju misao. Isprobajte neke druge vježbe u ovom području da vidite kako možete preoblikovati svoju misao tako da je odgovor “da” kada je prođete kroz ovaj filtar.

Ako primijenite opisane savjete, na dobrom ste putu da otklonite poteškoće vezane za crno-bijelo mišljenje i da imate stabilnije odnose u poslu i privatno!

Napisala: Lea Matijević

Fotografija: Pixabay

Vrata zdravlja