Što je Mindfulness

Mindfulness je, najkraće rečeno, sposobnost da budemo posve prisutni i svjesni. Na neki način, prakticiramo ga svaki put kada osvijestimo gdje smo, što radimo i što doživljavamo, bilo putem emocija i misli ili osjetila vida, sluha, njuha, okusa i dodira. U praktičnom smislu, riječ je o različitim oblicima meditacije koji se baziraju na intenzivnom fokusu na senzacije u danom trenutku.

Premda nam je ova sposobnost urođena, može se i uvježbavati. Dapače, sve veći broj istraživanja pokazuje da se vježbanjem svjesnosti s vremenom preoblikuje i fizička struktura mozga.

Postoje brojni načini na koje se mindfulness može svakodnevno prakticirati. Samo neki od njih su:

  1. Obraćanje pažnje. Pokušajte namjerno i ciljano doživjeti svoja fizička osjetila. Na primjer, pokušajte osvijestiti miris, okus i teksturu hrane koju jedete.
  2. Fokusiranje na disanje. Sjednite, zatvorite oči i duboko udahnite. Usmjerite svoju pažnju na to kako dah ulazi i izlazi iz tijela, barem na na minutu. Ovo će vam pomoći da “stanete na loptu” i umirite misli.
  3. Skeniranje tijela. Lezite na leđa ispruženih ruku i nogu. Polako se fokusirajte na dio po dio tijela, osvještavajući pritom sve eventualne senzacije, emocije i misli koje se pojave u tom procesu.
  4. Meditativna šetnja. Pronađite mirno i tiho mjesto s dovoljno prostora za kretanje. Kada krenete polako šetati, pokušajte potpuno usmjeriti pažnju na tlo pod vašim nogama i pokrete vašeg tijela.

Dugoročne dobrobiti mindfulness meditacija zasigurno ćete vidjeti već nakon nekoliko mjeseci redovitog prakticiranja. Samo neke od njih su poboljšanje pažnje, osjećaj smirenosti, smanjenje problema izgaranja na poslu, kao i poboljšanje kvalitete spavanja. Dodatno, istraživanja dokazuju učinkovitost mindfulnessa čak i kod stanja kao što su stres, anksioznost i depresija.

Izvori

  1. Mayo Clinic, Mindfulness exerciseshttps://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/in-depth/mindfulness-exercises/art-; http://20046356#:~:text=Mindfulness%20is%20a%20type%20of,mind%20and%20help%20reduce%20stress
  1. Mindful.org, Getting Started with Mindfulness; https://www.mindful.org/meditation/mindfulness-getting-started/

Napisala: Marija Bionda

Vrata zdravlja