Studentski stresovi

Dragi studenti,
koliko stres utječe na naše mentalno zdravlje najčešće shvatimo u razdoblju ispitnih rokova, seminara i kolokvija. Onda kada nas samo par dana dijeli od kobnog tjedna s tri kolokvija, četiri seminara i pet dana predavanja – kreće prava panika. A još bi trebalo stići jesti i spavati. I dok se trudimo prebroditi to mračno doba ispijajući neograničene količine kave, pokušavajući produžiti dan za par sati i praveći se da nam ne treba san, nismo ni svjesni koliko naše mentalno zdravlje pati.

Česte promjene raspoloženja, umor, smušenost, brzi gubitak koncentracije, ne viđanje prijatelja i česte svađe s ukućanima. Zvuči poznato? Čini nam se da su to samo sitnice prisutne za vrijeme tog stresnog razdoblja i kada prođe sve se opet vraća u normalu. Izvana izgleda da i je tako, ali iznutra stres ostavlja svoje tragove.

Learn, School, Student, Board

Jeste li ikada primijetili da ste se par dana nakon ispita iznenadno razboljeli? Ili da imate česte intenzivne glavobolje neznajući čime su uzrokovane? Ili vam je raspoloženje iznenada sniženo iako je kobno razdoblje iza vas? Pogađate, odgovor je stres.  

I onda se postavlja pitanje kako si pomoći? Kako utjecati na nešto za što nismo ni sigurni kako utječe na nas?

Nema jedinstvenog ni univerzalno točnog odgovora na ova pitanja. On je individualan za svaku pojedinu osobu koja se nalazi pod stresom. No, najvažnije je staviti sebe i svoje potrebe na prvo mjesto. Tu ne mislim samo na potrebu za uspješnim polaganjem ispita ili potrebu za boljim ocjenama, nego na obične, svakodnevne, ljudske potrebe. Spavajte koliko vam je potrebno, pogledajte seriju ili film ako vas to opušta, otiđite na kavu s prijateljima ako ste iscrpljeni od učenja. To su sve obične sitnice za koje osjećamo krivnju ako ih radimo dok bismo trebali učiti, ali nismo ni svjesni koliko nam mogu pomoći. Dajte sebi oduška i vremena da procesirate sve što ste naučili iako vam se čini da ste u životnoj stisci.

Imajte rutinu. Znam da zvuči dosadno i uobičajeno, ali rutina je nešto što nas pokreće. To je nešto što nam govori da stvari idu kako bi trebale i da je sve uredu. Naravno da ćete se u stresnom razdoblju prvenstveno posvetiti rješavanju tog stresa, u studentskom slučaju rješavanju ispita, ali nemojte odustati od stvari koje inače radite na tjednoj ili dnevnoj bazi. Pokušavajte se barem djelomično pridržavati te rutine i u stresnim razdobljima. Iako se čini teško, isplati se.

Student, Education, Training, School

Na kraju, nemojte se zaboraviti nagraditi za sve uspjehe i bodriti sami sebe kada naiđete na prepreke. Nema ničeg boljeg od zasluženog izlaska, šopinga, ljenčarenja ili bilo čega što vas veseli nakon stresnog razdoblja.

I da, sami sebi uvijek budite najglasniji navijači!

Srdačno,
Petra Gotić

Photos courtesy of Pixabay

Vrata zdravlja