Svjetski dan zdravlja 2021.

Poziv za izgradnju pravednijeg, zdravijeg svijeta

7. travnja obilježavamo Svjetski dan zdravlja. Svjetska zdravstvena organizacija od 1950. godine poziva na obilježavanje ovog dana s ciljem osvještavanja o određenoj, aktualnoj i prioritetnoj zdravstvenoj temi. Ove godine tema je izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta.

Zašto pravednijeg? Zato što uvjeti za život na Zemlji nisu jednaki za sve u smislu raspodjele dobara i mogućnosti. Svjedoci smo beskrajnog bogatstva s jedne i beskrajnog siromaštva s druge strane, blagostanja i mira ili pak krajnjeg siromaštva, bijede, nesigurnosti i potlačenosti.

Zahvaljujući uvjetima u kojima se rađaju, rastu, žive i rade jedni mogu živjeti zdravije i imati pristup zdravstvenim uslugama dok drugi o tome mogu samo sanjati. Ove razlike su nepravedne i necivilizirane, nehumane i neprirodne i premda ih ne možemo spriječiti, možemo se truditi da budu manje.

Dostupnost zdravstvenih usluga i kvalitetne zdravstvene zaštite za sve građane svijeta donositeljima javnih politika trebala bi biti prioritet. Aktualna kriza izazvana pandemijom koronavirusa pokazala je važnost zdravstvene skrbi i ulaganja u nju i očitijima učinila postojeće nejednakosti vezane uz zdravlje, na lokalnim i nacionalnim razinama kao i na globalnoj.

U našem smo okruženju imali priliku svjedočiti tome kako raspodjela cjepiva postaje pravi izazov za strukture na vlasti i ljude od utjecaja. Isto tako, na globalnoj razini se procjenjuje da će za proizvodnju dovoljne količine cjepiva za globalne potrebe proći između tri i četiri godine, a u 70ak najsiromašnijih zemalja cjepivo će dobiti 10ak posto njihovih stanovnika.

Pravo na zdravlje trebalo bi biti univerzalno. S nadom da iduće godine Svjetski dan zdravlja neće obilježiti koronavirus, da ćemo svjedočiti zalazu pandemije i rješenjima koja će doprinijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti većeg broja ljudi na našoj planeti, ponavljamo moto ovogodišnjeg: „Za pravedniji, zdraviji svijet“.  

Photo courtesy of Pixabay

Vrata zdravlja