Tri sestre

Trebala samMorala bih i Mogla sam su tri sestre. Vrlo su bliske i rado su zajedno. Žive u našim glavama i igraju se našim mislima. Utječu na naše osjećaje i naše ponašanje.

Sestra Trebala sam, ma što učinila, ima naviku komentirati kako je mogla drugačije. Neki dan njena sestra Mogla sam dala joj je kompliment za haljinu koju je nosila. Rekla joj je kako je lijepa plava boja njene haljine. Trebala sam, kao i uvijek, odgovori: „ O, da, lijepa je, ali zapravo sam trebala odabrati onu boje lavande.“ Zatim par minuta razmišlja o toj ideji. Umiješa se Morala bih i složi se s njom govoreći: “O da draga, morala bi bolje paziti na boje, ona boje lavande bila bi uistinu prikladnija.“. Mogla sam se složi sa sestrama. Brzo njih tri nađu nešto drugo za igru.

Ovo je samo jedna pričica koja dočarava igru triju sestara i našu potrebu za preispitivanjem naših odluka/izbora. Često, kada se neka situacija ne razvija u skladu s našim željama i očekivanjima, vidimo situaciju drugačije nego prije nego smo donijeli odluku, što je i prirodno. Neke stvari ne možemo predvidjeti niti znati unaprijed.Umjesto da razmišljamo o tome što smo trebali, morali ili mogli, bolje je reći si: ovo mi je iskustvo dragocjeno i možda ću idući puta postupiti drugačije. Sada ću se pozabaviti stvarima onakvima kakve jesu, sada i ovdje.

Preispitivanje samog sebe je poželjno i dio je našeg sazrijevanja, osobnog rasta. Svaki dan donosimo niz odluka koje utječu na naš život. Ukaže li se prilika u kojoj će se ponoviti sličan niz okolnosti možda, poučeni iskustvom i promišljanjem o tome, odlučimo postupiti drugačije.S druge strane, kada žalimo zbog svog izbora i mozgamo nad njim, žalimo nad prošlošću koju ne možemo promijeniti. Ne dopuštamo si biti nesavršeni (što svakako jesmo, priznali mi to sebi li ne), puštamo našeg unutarnjeg kritičara da raste i mučimo se s nečim što ne možemo promijeniti.Valja imati na umu da Izmijeniti prošlost ne znači izmijeniti jedan događaj, to znači izmijeniti njegove posljedice kojih je, tako reći, bezbroj. (Jorge Luis Borges).Trebala sam, Morala sam i Mogla sam nisu baš korisne, osim za učenje i za moguće drugačije, sretnije, bolje izbore u budućnosti.

Napisala: Antonija Pleša, socioterapeut

Fotografija: Pixabay

Vrata zdravlja