Mjere zaštite od COVID 19 za osobe s invaliditetom

Prema dosadašnjim analizama slučajeva, infekcija COVID-19 u oko 80% slučajeva uzrokuje blagu bolest (bez pneumonije ili blagu upalu pluća) i većina oboljelih se oporavlja, 14% ima težu bolest, a 6% ima teški oblik bolesti. Simptomi COVID 19 su: povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, gubitak osjeta okusa i mirisa bolova u mišićima i umor. U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, akutni sindrom respiratornog distresa, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta. Osobe koje boluju od težih oblika kroničnih bolesti podložnije su težim oboljenjima.

Velika većina najtežih oblika i smrti dogodila se među starijim osobama i onima s drugim kroničnim bolestima. S obzirom da se radi o novoj bolesti te su dostupni podaci nepotpuni, još se ne može sa sigurnošću tvrditi  koje skupine ljudi imaju teži ishod bolesti COVID-19.

Osobe s invaliditetom trebaju se pridržavati istih općih mjera zaštite kao i opća populacija, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika. 

Pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprječavanje infekcije. Ruke treba prati često i temeljito sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni možete koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60% alkohola. Virus ulazi u tijelo kroz oči, nos i usta. Stoga ih nemojte dirati neopranim rukama.

Obavezno je nositi kirurške ili druge vrste maski za zaštitu u javnom prijevozu ili boravku u svim zatvorenim prostorima. Ukoliko osoba s invaliditetom razvije neke od gore navedenih simptoma, mora se telefonom ili mailom,  javiti svom liječniku obiteljske medicine od kojega će dobiti sve ostale naputke vezane za daljnju dijagnostiku i liječenje.

Potrebno je uzeti u obzir da osobe s invaliditetom mogu zbog značajki teškoća biti u nemogućnosti nositi masku ili provoditi samostalno higijenu ruku. Tim više ostale osobe koje su u blizini osobe s invalidtitom trebaju dosljednije provoditi sve preporučene mjere.

Održavanje fizičke distance i nošenja maski nije potrebno u društvu osoba s kojima se živi u istom kućanstvu.

Opće mjere zaštite:

  • redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola
  • kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke
  • izbjegavajte bliski kontakt (održavajte udaljenost od najmanje 1 metar, a po  mogućnosti dva metra) s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah
  • osobni asistenti, videći pratitelji ili druge osobe koje na neki način sudjeluju u dnevnoj asistenciji osobi s invaliditetom trebaju nositi maske dok su u kontaktu sa osobom s invaliditetom te redovito dnevno pratiti svoje zdravstveno stanje. Ukoliko se kod njih pojave prije navedeni simptomi, moraju se javiti svom liječniku, i ne dolaziti u kontakt sa osobom s invaliditetom.

Tekst preuzet sa stranica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Photo courtesy of Pixabay

Vrata zdravlja