Biciklist u prometu

Bicikl je praktično i ekološko prijevozno sredstvo, k tome ima vrlo povoljan utjecaj na zdravlje. Svoja “četiri kotača” barem povremeno valja zamijeniti sa dvokotačnim ljubimcem. Plusevi su višestruki. 

Vožnja biciklom zahtijeva pridržavanje određenih pravila. Sudionici u prometu, bilo kao pješaci, bilo kao vozači bicikla ili motornih vozila, moraju poštivati određena pravila.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla i to noću – od prvog sumraka do potpunog svanuća, danju samo u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, …)

Vrsta svjetala nije propisana. Svjetla ne moraju biti upaljena kada je bicikl zaustavljen ili parkiran u naselju, uz sam rub kolnika. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom javne ceste izvan naselja dužan je noću ( i danju u slučaju smanjene vodljivosti) biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Za slučaj da na biciklu nema svjetala ili da biciklist nije označen reflektirajućom odjećom kako to propisuje zakon predviđena je novčana kazna. Zaštitnu kacigu moraju nositi samo vozači mlađi od 16 godina. Nenošenje istih kažnjava se također novčanom kaznom.

Biciklisti su dužni kretati se po biciklističkoj stazi, ukoliko iste nema, po kolniku, što je moguće bliže njegovom desnom rubu. Poželjno je rukom obavijestiti ostale sudionike u prometu o promjeni smjera (skretanja). Na taj način izbjegavaju se eventualni nesporazumi vezani uz prednost prolaza (čest uzrok stradanja biciklista u prometu). Isto tako, važno je da biciklist siđe sa bicikla i kao pješak prijeđe preko pješačkog prijelaza (zebre). Naime, pješački prijelaz je prijelaz isključivo za pješake. Biciklisti koji u brzini uletavaju na prijelaz ugrožavaju i svoju i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Svoj dolazak u blizinu pješaka dobro je najaviti laganom zvonjavom jer dosta pješaka iznenadi se iznenadnim dolaskom biciklista i u tom trenutku reagiraju neprimjereno, ugrožavajući sigurnost njih samih i biciklista.

Bicikl je izvrstan izbor prijevoza. Obzirom da naše prometnice nisu u dovoljnoj mjeri prilagođene biciklistima, a i kultura vožnje nije uvijek na visini, sigurnost vozača bicikala najviše ovisi o samom vozaču bicikla. Zato – oprezno i uživajte u vožnji svojim dvokotačnim ljubimcem!

Tekst preuzet s portala Praktičan život.

Photo courtesy of Pixabay

Vrata zdravlja