Vozi bicikl!

Mnogi od nas svakodnevno razmišljaju gdje uštedjeti. Također mnoge muči nedovoljno kretanja i tjelovježbe i posljedično, povećana tjelesna težina, loša kondicija, smanjena pokretljivost, loša cirkulacija i sl.

Bicycle, Sport, Bike, Cycle, Healthy

Vožnja biciklom omogućava nam da jednim udarcem „ubijemo više muha“ jer pozitivno utječe na naše psihičko i fizičko zdravlje, štedi naš novac i k tome pozitivno djeluje na zdravlje majčice Zemlje.

Podsjetimo se, sagorijevanjem fosilnih goriva nastaje staklenički plin (ugljični dioksid) koji uzrokuje globalno zatopljenje, također se otpuštaju plinovi koji u reakciji s vodenom parom iz oblaka stvaraju kisele kiše. Prebrojni automobili značajno pridonose i stvaranju smoga koji je izuzetno štetan za zdravlje.

Sjedilački život, pretilost, opadanje motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, smanjena otpornost organizma i brojni psihički poremećaji posljedica su suvremenog načina življenja. Pokušavamo to riješiti tehnološkim dostignućima (lijekovima, medicinskim tretmanima, pomagalima i sl.) i intervencijama stručnjaka iz raznih područja. Djeluje se na posljedice, ne na uzrok problema.

Tehnološki i civilizacijski napredak karakterizira orijentiranost na to da nam olakša i učini ugodnijim  svakodnevni život. To ima svojih prednosti, ali i rizike – takav način života nije garancija zadovoljstva životom i zdravlja (često upravo suprotno). Naše tijelo stvoreno je za kretanje. A krećemo se sve manje.

Sport, Bike, Unicycle, Saddle, Pedals

Mnoga istraživanja ukazuju na negativne posljedice nedovoljnog kretanja po zdravlje stanovnika. Mnoga govore i o negativnim financijskim pokazateljima kao posljedici nedovoljnog kretanja (npr. u vidu plaćanje dodatnih zdravstvenih usluga i sl.)

Vožnja biciklom omogućava nam da spojimo ugodno s korisnim. Nizom znanstvenih studija potvrđene su zdravstvene dobrobiti vožnje biciklom. Nabrojat ćemo samo neke: bolja kondicija, smanjeni rizik od pretilosti, bolja cirkulacija, veći osjećaj zadovoljstva, smanjeni rizik od raka debelog crijeva, kvalitetnije starenje, duži životni vijek.

Treba li nam više razloga da zavrtimo kotače našeg bicikla?

Antonija Pleša
Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

 Photos courtesy of Pixabay

Vrata zdravlja