Dodatci prehrani kod sportaša

Sport, Shooting, Football, Ball, Playing

S obzirom na to da je intenzivna fizička aktivnost kakvom se bave sportaši neuobičajena ljudskom organizmu ne čudi da sportaši često posežu za različitim dodatcima prehrani. Dodatci prehrani obično sadrže važne mikronutrijente bez kojih tijelo teško obavlja osnovne biološke aktivnosti.

JESTE LI ZNALI? Mikronutrijenti, za razliku od makronutrijenata, nemaju energetsku vrijednost. Unatoč tome oni imaju velik utjecaj na zdravlje i normalno funkcioniranje ljudskog organizma, osobito kad su sportaši u pitanju. Postoje dvije vrste mikronutrijenata. To su elementi u tragovima i vitamini.

Woman, Sports, Aerobics, Fitness

Kada govorimo o dodatcima prehrani ipak najčešće prvo pomislimo na proteine i proteinski prah od kojih se rade različiti shakeovi, sokovi, palačinke i slično. Proteini biološkim procesima grade svaku stanicu u našem organizmu i stoga su vrlo važni kod gradnje i obnove mišića u sportaša. Takvi dodatci prehrani najviše su poznati sportašima koji se bave sportom gdje je važno graditi snagu i mišićnu masu. Ipak, treba uzeti u obzir i vrstu i kvalitetu proteina koji se uzimaju. Kvaliteta proteina se mjeri prema sadržaju esencijalnih aminokiselina. Najviše aminokiselina, a time i najkvalitetniji proteini, su ovim redom: protein sirutke, cijelo jaje, bjelanjak jajeta, govedina, soja, i grah. Najpoznatiji protein koji se danas koristi je whey protein. Koristan je prvenstveno radi obnove mišića nakon napornog treninga kako bi se sportaš oporavio do idućeg treninga (ili utakmice). Proizvodi se iz mliječne sirutke, koja kao što je već spomenuto, spada među namirnice s najvećim brojem aminokiselina, a samim time i među najkvalitetnije proteine.

Handball, Basketball, Ball, People

Osim što nije preporučljivo unositi previše proteinskog koncentrata, jer kako istraživanja pokazuju, u stvari to nije niti potrebno, proteini nemaju neke pretjerane negativne posljedice – osim naravno debljanja zbog previše kalorija. Ipak, treba reći da pretjeran unos proteina otežava amonijaku da se pretvori u ureju i tako izađe iz organizma što može biti opasno za ljudsko tijelo. Drugim riječima, „ako se s proteinima pretjeruje, u tijelu ostaje višak amonijaka i djeluje – toksično!“ (Kulier, 2000).

Osim proteina sportaši koriste i razne dodatke prehrani u obliku tableta. Budući da su u pitanju koncentrati vitamina i minerala, važno je pravilno ih dozirati, paziti da se ne pretjera s unosom ali i upoznati ono što unosimo u organizam i je li nam to uopće potrebno. Kada se tijelo troši i umara, kao što je slučaj kod sportaša, važno je nadoknaditi potrošenu energiju i ojačati imunitet. Osim toga, profesionalni sportaši često nemaju vremena kuhati svježe obroke i jesti potpuno zdravo. Iz tog razloga logična je potreba uporabe raznih dodataka prehrani koji sadrže brojne važne vitamine i minerale. Osim zbog loših prehrambenih navika nadoknada vitamina i minerala, u životima sportaša, dodatci prehrani su važni radi lakšeg oporavka od različitih ozljeda. Najpoznatiji suplementi za sportaše su kazein, BCCA ili suplement aminokiselina, glutamin i kreatin. Kazein se koristi za oporavak tokom sna, suplementi aminokiselina se koriste prije treninga, glutamini poboljšavaju i jačaju imunitet, dok kreatin povećava snagu i eksplozivnost.

Autorica: Ivona Kovačević

Prema knjizi: Kulier, I. (2000) Suplimenti u prehrani i športu. Dodatci koji život znače. Akademija medicinskih znanosti Hrvatske. Izdavač: IMPRESS, Zagreb.

Photos courtesy of Pixabay

Vrata zdravlja