Izgubljenost – signal za promjenu

Nisu svi koji lutaju izgubljeni

Koliko ste puta osjetili snažnu želju da napravite nešto i, istovremeno, osjetili kao da su vam stopala zalijepljena za zemlju. Želite učiniti toliko toga, ali imate osjećaj kao da vas nešto vuče za stražnju stranu košulje, zadržavajući vas dok se kotači života vrte. Zbog toga postajete ljuti, tužni, izgubljeni.

Povremeni osjećaji izgubljenosti i usamljenosti u životu normalni su i, dapače, zdravi. Iako je ponekad to teško, o promjenama s kojima se suočavamo ne treba razmišljati isključivo negativno. Promjene su prilike za rast i traženje novih rješenja, novih putova.

U nastavku teksta navest ćemo nekoliko strategija kojih se dobro sjetiti kada se osjećamo izgubljeno u životu:

Dopustiti si taj osjećaj
Osjećaj izgubljenosti ne znači da smo slabi. Važno je dopustiti si sve osjećaje. Ako treba i zaplakati, ljutiti se, zavikati… Suočavanje s osjećajima zapravo je čin hrabrosti.  

Učiti iz iskustva
Najvjerojatnije ste čuli izraz: “Morate znati gdje ste bili kako biste znali kamo idete.” Izgubljenost može biti signal koji nam ukazuje da smo u potrazi za nečim. Ako se osjećamo izgubljeno, ne znajući što dalje, možemo isprobati više strategija za izlazak iz te situacije. Ne trebamo se bojati provesti vrijeme sami sa sobom, izaći iz one zone udobnosti. Možda naučimo nešto novo o sebi, možda otkrijemo da imamo vještinu ili talent kojeg nismo bili svjesni. Osjećaj “izgubljenosti” ne mora biti loša stvar, zapravo, to može biti jedna od najboljih stvari koja nam se može dogoditi.

Osvijestiti da nismo sami
Svi se ponekad osjećamo izgubljeno, usamljeno, neshvaćeno… Svi prolazimo kroz teška i izazovna razdoblja. Problem može biti teži ako nismo spremni podijeliti  to s nekim, razgovarati o tome što nas muči. Većinu vremena s drugima dijelimo sretne dijelove svog života, one manje sretne bojimo se iskazati/pokazati premda ih svi imamo. Normalno je povremeno se osjećati frustrirano, usamljeno, neshvaćeno, posramljeno ili beznadno. No, trebamo znati da u tome nismo sami, nismo jedini. To se, u većoj ili manjoj mjeri, događa svima nama. Razgovarajte s obitelji, prijateljima i bliskim osobama!

The Eleventh Hour, Time To Rethink

Dati si vremena
Ponekad, kad nas život zbaci s puta, sve što želimo je da se stvari što prije vrate u “normalu”.  Želimo da se to dogodi odmah i sada. No, za to treba vremena. Važno je ne vršiti pritisak na sebe, biti strpljiv sa sobom, dati si vremena, osluškivati se, učiti, primjenjivati korisne strategije i polako će stvari doći na svoje.

Strah od promjena
Promjena može biti zbunjujuća, neugodna, čak zastrašujuća i… plodno tlo za sumnju u samoga sebe. Neki neuspjesi poljuljaju naše samopouzdanje. Neke situacije izazovne su i mijenjaju nas i neke se neće vratiti „na staro“. I to je uredu. Tada moramo smisliti novi plan i biti spremni mijenjati se.

Planning, Plan, Adjusting, Aspirations

Nitko nema odgovor na sva pitanja i na sve situacije. Moguće je da se više puta tijekom života suočimo sa izgubljenošću i usamljenošću, prisiljeni na skupljanje komadića sebe i preslagivanje. Smisao života nije savršenost. Riječ je o osobnom rastu i učenju. Riječ je o uživanju u svakom malom, lijepom trenutku i suočavanju sa svakom situacijom koja nam dođe, učenju i osnaživanju.
Ne zaboravite, poslije svake kiše dolazi sunce.

Katarina Čičak

Photo courtesy of Pixabay

Pridruži se raspravi
Vrata zdravlja