Mladi i zaljubljeni

Biti zaljubljen u tinejdžerskoj dobi prekrasno je i vrlo često vrlo kompleksno. To je stoga što se događa u dobi u kojoj se mladi čovjek još traži, mijenja, još ne razumije niti samog sebe…

Couple, Romantic, Love, Together, People

Što bi u toj dobi bilo dobro znati o zaljubljenosti?
Da nam negdje “zvoni”…

Budi ono što jesi i brini o svojim potrebama
Biti s nekim u vezi pretpostavlja određene kompromise i dogovor, no to nikako ne znači zapostaviti svoje potrebe, želje, prijateljstva, svoje vrijeme… Brinuti o potrebama druge osobe može biti jako privlačno i pruža određeno zadovoljstvo. Međutim, zapostavi li bilo koja strana u odnosu svoje potrebe i želje u značajnijoj mjeri, to narušava zdravu ravnotežu u odnosu.

Couple, Love, Silhouette, Bicycle, Bike

Osmijeh čini čuda
Osoba koja se smiješi zrači i privlači pozitivnu energiju. Budite vedri, nasmijani i uživajte u predivnom ovom izazovnom i predivnom razdoblju svog života.

I djevojke i mladići podjednako su zbunjeni
Mladići izgledaju samouvjerenije, no najčešće je to samo privid. Kada je ljubav u pitanju rijetko tko ne osjeća zbunjenost, nesigurnost, strah, tjeskobu…

Nije važno tko kome pristupi prvi
To zaista nije važno! Ukoliko ti se netko sviđa, riskiraj! Ok, možeš dobiti ‘košaricu’ što ne mora biti kraj svijeta. Barem ćeš si moći reći da si pokušao/la. Puno je gore pustiti da pored tebe prođe netko s kim bi ti moglo biti lijepo.

Couple, Silhouette, Woman, Man, Love

Nikoga ne možeš prisiliti da te (za)voli
Ponekad nije važno koliko ti voliš neku osobu. Druga osoba jednostavno ne mora osjećati isto. Vrlo je važno prepoznati kada je vrijeme (ot)pustiti i krenuti dalje…

Ukoliko se samo jedna strana trudi – nije dobro
Kada se nekome sviđaš, ta osoba će preuzeti neku inicijativu, pokazat će ti svoj interes na neki način, osim ako je u pitanju izuzetno sramežljiva osoba (tad bi bilo dobro da ti preuzmeš inicijativu). Inače, ne moraš uvijek ti biti ona/j tko poriče razgovor, druženje i sl.

Ne postoji ‘vrijeme za prvi poljubac’
Mladi ljudi ponekad vrše pritisak na sebe, unaprijed smišljaju scenarije i sl. Dogodit će se onda kada bude vrijeme, samo se pokušaj prepustiti (i opustiti).

Kada nisi siguran/sigurna – reci ne!
Kada nisi siguran/na da nešto želiš, nisi spreman/na, reci ‘ne’. To ne mora biti definitivan odgovor već odgoda akcije i dobiveno vrijeme za razmišljanje o upućenom zahtjevu ili željama. Kod tinejdžera i adolescenata najčešći je problem (ne)spremnost na seksualne odnose, ali to može biti i pijenje, pušenje, eksperimentiranje sa drogama i sl.

Seks ne dokazuje ništa
Seks, sam po sebi ne dokazuje ništa, posebno ne ljubav. Ukoliko imate dvojbi oko pojedinih zahtjeva koje vam upućuje druga osoba, uvijek dobro razmislite o njima i postavite si pitanja: ‘Želim li ja to doista? Hoće li mi kasnije biti krivo? Činim li to samo da udovoljim drugoj strani?

Nikada ništa ne raditi pod pritiskom
“Ako me voliš učiniti ćeš to zbog mene” izjava je koja nema smisla i veze s pravim stanjem stvari. Osoba koja voli drugu osobu (i poštuje ju) nikada neće tražiti od nje da učini nešto protiv svoje volje, svojih uvjerenja ili samo zato da nekome udovolji.

Ne zapostavite svoje prijatelje
Djevojke su posebno sklone zapostaviti svoje prijatelje kad su u ljubavnoj vezi. Dečki su tu malo postojaniji. Osoba s kojom trenutno jesi – važna je, no prijatelje ne treba zanemariti. Nakon prekida mnogi traže utjehu upravo kod onih koje su odbacili i zanemarili. Prijateljstvo je neprocjenjivo i treba ga čuvati. Pronađite ravnotežu. Nema potrebe da prijateljstvo isključuje vezu i obratno.

Slobodan prostor
Svaka ljubav zahtijeva vrijeme i emocionalnu snagu. Dobro je da osobe u vezi daju jedna drugoj malo prostora s vremena na vrijeme. Niti jedna od osoba uključenih u odnos ne smije se osjećati stisnuto, neslobodno. Tek kada nekoga pustite shvatiti ćete koliko ste mu važni.

Život ne završava prekidom
Bez obzira koliko bolan i uznemirujuć bio, prekid veze nije kraj svijeta. I bol i teški osjećaji s vremenom popuste. važno je dozvoliti si osjećati, tugovati, plakati… Život ide dalje. Predugo gledanje u zatvorena vrata onemogućuje nas u tome da vidimo nove prilike, nova, otvorena vrata.

Živjeti ispunjeno ne znači nužno biti u vezi
Pred mladom osobom mnoštvo je izazova: obrazovanje, prijateljstva, hobiji, obitelj, putovanja, ljetovanja, zimovanja, druženja, upoznavanja… Ispunjenje  tražiti isključivo i jedino u drugoj osobi vrlo je ograničavajuće. Jedna osoba, ma kako divna bila, ne može i ne bi trebala ispuniti sve naše potrebe. Kad smo zaljubljeni to ne uviđamo. Zato je dobro da nam to negdje “zvoni”. Kako to lijepo pjevaju Jinxi: “Da smo se voljeli racionalno, da nismo srcem mahali stalno…”.

Važno je ne zaboraviti na sebe, svoje želje, navike, osjećaje, osobni rast. Fokusiranje na jednu osobu koja bi trebala ispuniti sve naše potrebe iscrpljujuće je i nezdravo za obje strane. Prije ili kasnije netko će poželjeti van iz tog odnosa. Ili će ostati nezadovoljan njime. To je odgovornost svake osobe za sebe i prema sebi.

Photo courtesy of Pixabay

Vrata zdravlja