Plivanje

Izvrsna i višestruko korisna tjelovježba

Plivanje predstavlja izvrstan izbor rekreacije. Ono jača naš srčanožilni sustav, stabilizira krvni tlak, produbljuje disanje, povećava kapacitet pluća, poboljšava opskrbljenost kisikom, jača sve mišićne skupine našeg tijela, blagotvorno djeluje na zglobove povećavajući njihovu pokretljivost i elastičnost i posljedično, poboljšava koordinaciju pokreta. Plivanjem se troši i znatna količina kalorija (500 do 800 za 60 minuta plivanja).

Plivanje pozitivno utječe na psihofizički razvoj. Voda je izvrstan medij jer omogućava slobodu pokreta, daje osjećaj lakoće, umiruje, masira… Potiče dobro raspoloženje, smanjuje depresivnost i tjeskobu. Kod djeca razvija bazičnu motoriku i pridonosi razvoju kognitivnih sposobnosti.

Najvažnija svojstva vode u terapiji su uzgon koji nam olaksava pokret jer smanjuje silu gravitacije i viskoznost vode koja nam daje otpor pri pokretu. 

Plivanje se preporučuje gotovo svima, a idealno je za osobe koje pate od prevelike tjelesne težine (pretilosti, indexa tjelesne mase višeg od 25).  Tijekom plivanja plivač ne opterećuje zglobove svojom težinom, a sagorijeva značajnu energiju. Masno tkivo plovnije je od tkiva kosti i mišića pa se pretile osobe lakše održavaju na vodi. Za potrebe redukcije tjelesne mase preporučuje se lagano plivanje prsnom tehnikom ili slobodnim stilom, minimalno tri puta tjedno po minimalno 30 minuta. Za one koji su vičniji plivanju preporuča se plivati i kraul i leđnim stilom.

Za najbolje učinke općenito se preporučuje plivati svakodnevno ili najmanje tri puta tjedno po 30ak minuta. Lagano plivanje pozitivno utječe na krvni tlak i preporučuje se osobama koje su sklone povišenom vrijednostima tlaka (u početku kratke dionice s dužim pauzama pa postepeno produžavati dionice, smanjivati pauze). Mlađa populacija češće pati od problema s niskim tlakom. Redovito i lagano plivanje učvršćuje krvne žile, a duboko disanje tijekom plivanja potiče bolju opskrbu kisikom, voda umiruje i masira tijelo, što sve poboljšava cirkulaciju u umanjuje učinke niskog krvnog tlaka.

Za osobe koje boluju od astme plivanje je najbolji izbor. Tehnika disanja tijekom plivanja jača mišiće koji sudjeluju u izdisanju.
Za zdravlje kralješnice preporučuje se leđno plivanje. Prsno plivanje i plivanje leptir stilom ne preporučuju se zbog pokreta u nekim dijelovima kralješnice i položaja glave i vrata kod plivanja ovim stilovima.
Kod ozljeda kostiju i zglobova voda kao medij djeluje terapeutski.

Ukoliko ne postoji zdravstvena prepreka (kontraindikacija), najbolje je kombinirati razne stilove plivanja i prakticirati najviše onaj koji je u skladu s našom osobnošću. Osobama koje za cilj imaju razviti snagu ramena, leđa i nogu, preporuča se leptir stil, koji je i najzahtjevniji, tehnički i po pitanju snage i usklađivanja disanja i pokreta.
Kraul je izvrstan za aerobne učinke, prsni stil zahtijeva veću snagu ramena i nogu, leđni stil preporučuje se osobama koje imaju problema s kralješnicom, bolove, loše držanje i deformitete.

Voda je specifičan medij i važno je uvažavati ih. Tako je, na primjer, važno voditi računa o temperaturi vode (npr. prehladna voda nije dobra za osobe koje pate od akutnih upalnih stanja mišića, zglobova, ozlijeđenog živca) i tretiranju vode klorom (što nije preporučljivo za osobe s osjetljivom kožom, kod kožnih oboljenja i dr.). U vodu se ne preporučuje ulaziti naglo jer može doći do stezanja krvnih žila i eventualnih srčano-žilnih incidenata (posebno kod osoba koje imaju neprepoznate rizike).

Nije preporučljivo plivati nakon obroka, ali niti gladan (zbog mogućnosti pada razine šećera u krvi). To se posebno odnosi na osobe s nedovoljno reguliranim dijabetesom. Osobe koje boluju od epilepsije moraju biti oprezne, uzimati terapiju ili imati pratnju.

Tijekom ljetnih mjeseci preporučuje se plivanje u moru zbog nebrojenih dobrobiti morske vode. Uvijek valja biti na oprezu, imati na umu mogućnost pojave grčeva ili umora i znati kako reagirati u takvim situacijama (izaći iz mora, ako postoji ta mogućnost, a ako ne ležati na površini i odmoriti).

Filip Pavlović, bacc. physioth.
Trapezius, masaža i terapija

Photos courtesy of Pixabay


Vrata zdravlja