PMDD – nevidljivi poremećaj i krive dijagnoze

PMDD ili Predmenstrualni disforični poremećaj bi se najjednostavnije mogao opisati kao ekstremni PMS (Predmenstrualni sindrom). Ipak, za razliku od PMS-a čije simptome osjeća veliki broj žena uoči menstruacije, PMDD se  prema procjenama pojavljuje kod 3 do 8% populacije žena u reproduktivnoj dobi i simptomi su znatno teži i izraženiji. Simptomi se javljaju od 14 do 7 dana prije početka menstruacije, a osim izraženijih fizičkih simptoma (bol u grudima, povećan apetit, nadutost, promjene na koži, bol u leđima, grčevi, probavni problemi, smanjen libido i sl.) karakteriziraju ga i teški psihološki simptomi. Što točno uzrokuje PMDD kod nekih žena nije u potpunosti jasno, ali pretpostavlja se da bi razlog mogao biti pad razine estrogena i progesterona nakon ovulacije.

Žene koje pate od PMDD-a nisu samo “loše volje”, tužne ili iritabilne nekoliko dana prije menstruacije, one padaju u teška stanja depresije, anksioznosti, paranoje, demotiviranosti, dezorijentiranosti, insomnije i često kao jedan od simptoma navode suicidalne misli. Upravo zbog činjenice da se pojavljuje tako rijetko i da su psihološki simptomi često istovjetni onima u mentalnim poremećajima poput depresije, anksioznosti, bipolarnog ili paranoidnog poremećaja te da se gotovo i ne spominje u medijima i literaturi, kod većine žena nikad ne bude dijagnosticiran ili im se prišije kriva dijagnoza.

Liječnici i ginekolozi će često previdjeti PMDD ili simptome pripisati nekom drugom problemu, a okolina pa i njihovi najbliži ne imati razumijevanja. PMDD se nažalost ne može dijagnosticirati jednostavnim testom i često će žene najprije same osvijestiti koje simptome doživljavaju, da se pojavljuju periodično (uoči menstruacije) te na internetu pretraživati svoje simptome u potrazi za objašnjenjem. Zatim mogu potražiti susretljivog ginekologa ili ginekologicu koji će dublje istražiti koji se to fizički i psihološki simptomi pojavljuju i ukoliko se simultano pojavljuje pet ili više simptoma, možda dobiti dijagnozu – predmenstrualni disforični poremećaj. Za svaku ženu koja godinama pokušava shvatiti što nije u redu, odnosno, zašto polovicu mjeseca funkcionira kao zdrava osoba, a drugu polovicu ne pronalazi snagu za svakodnevne zadatke, dijagnoza donosi olakšanje i nadu da potencijalno postoji rješenje.

Neke od trenutno poznatih opcija koji ublažavaju simptome su:

  • antidepresivi
  • kontracepcijske pilule
  • zdrava prehrana i tjelovježba
  • izbjegavanje stresa
  • psihoterapija

U posljednjih nekoliko godina zahvaljujući društvenim mrežama podiže se svijest o ovom nevidljivom i često neshvaćenom poremećaju zbog kojeg kod žena koje boluju od njega postoji i do sedam puta veća vjerojatnost za pokušaj samoubojstva i zbog kojega će, u želji za normalnim životom, ponekad poduzeti radikalne korake poput uklanjanja reproduktivnih organa.

Mnoge žene su do potencijalne dijagnoze ili barem potvrde da je njihovo stanje stvarno, došle upravo slušajući ispovijesti drugih žena i tako polako stvarale online grupe podrške za one koje pate od PMDD-a.

Ukoliko vi ili netko blizak patite od sličnih simptoma, posjetite svog ginekologa/ginekologicu ili liječnika opće prakse, a više informacija o samom poremećaju kao i o načinu praćenja simptoma i opcijama za ublažavanje istih možete pronaći u videu (na engleskom jeziku):

https://www.youtube.com/watch?v=6eToeyIls94&t=445s.

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Autorica teksta: Anamaria Krešo Jurič

Vrata zdravlja